Planlegg husdrømmen

Det er to måter å realisere drømmen om et hus som er tilpasset nettopp dine behov og ønsker: du kan bygge helt nytt eller du kan totalrenovere en eksisterende bolig. Her starter du.

For mange er førstnevnte utfordrende på grunn av mangel på tid og penger, men også fordi det er vanskelig å finne en ledig tomt i flere deler av landet. Så, for dere som bor i et område med manko på gode tomter, slik går du frem når du skal totalrenovere huset til drømmehuset.

Drømmehuset: Steg for Steg

Har du spart opp nok til å faktisk kjøe et ferdighus? Da kan du se gjennom katalogen til HIBA hus. 

HIBA hus, som er en ferdighus-kjede, ønsker at deres kataloger skal gi deg inspirasjon og idèer du kan bruke videre i dine byggeplaner. Sammen med sine arkitekter og din boligkonsulent virkeliggjør de din visjon. Deres jobb er å gjøre det enkelt for deg å bygge din nye bolig – akkurat slik du vil ha den.

Men - kanskje har du heller nettopp kjøpt et oppussingsobjekt?

Første steg er uansett å visualisere drømmehuset. Det har du kanskje gjort mange ganger før, men nå er tiden inne for å gjøre det på detaljnivå. Ønsker du å endre planløsningen? Går du for rimelige standardløsninger, eller ønsker du å investere penger og kreativitet i spesialtegnede og unike løsninger? Det er mange spørsmål å ta stilling til - nå er sjansen til å realisere drømmehuset, og ingen detalj er for liten. 

Må du søke?

Når du skal totalrenovere huset, er det flere ting som kan utløse søknadsplikt. Skal du bygge om eller gjøre endringer på  fasaden, er det ikke usannsynlig at du først må sende inn en søknad til kommunen. Her er eksempler på tiltak som utløser søknadsplikt: 

  • Bruksendring: Dersom du tar i bruk et råloft eller gjør om en bod til oppholdsrom, er det krav om bruksendring. 
  • Endringer i bærende konstruksjon: For eksempel i forbindelse med endring av planløsning
  • Vesentlige endringer i fasaden: Er du i tvil om du må søke, rådfør deg med entreprenør, arkitekt eller Plan- og bygningsetaten i din kommune
  • Etablering av ny boenhet
  • Oppføring av skorstein (etablering av ildsted er i seg selv ikke søknadspliktig, men du må melde fra til feiervesenet)
  • Tilbygg, påbygg og underbygg - det kan være tilbygget slipper unna søknadsplikten, men påbygg og underbygg er alltid søknadspliktig 

Det kan være at tiltaket også krever en såkalt ansvarlig søker, det vil si at en fagperson, vanligvis en arkitekt, må stå for søknaden. 

De største prisdriverne

Etter du har visualisert hvordan huset skal se ut, er det greit å finne ut hvor mye visjonen din vil koste. Ikke alle drømmer er like realistiske, dessverre, og vi må alle inngå kompromiss. Da er det gunstig å kjenne til de største utgiftspostene og hvor man potensielt kan spare mest. 

Antall kvadratmetere som skal renoveres er unektelig den største prisdriveren. Hva du fyller de kvadratmeterne med, har også mye å si. Om du velger å bygge et nytt bad, vil dette fordyre renoveringen - bad og kjøkken er de to dyreste rommene å bygge og renovere. Andre fordyrende tiltak er endringer i bærende konstruksjoner, spesialtilpassede løsninger og tiltak som krever byggesøknad. I tillegg har materialvalg en del å si. Her har du heldigvis stort handlingsrom til å påvirke prisen. 

Drømmehuset bygget for egen hånd

For mange er egeninnsats en viktig ingrediens i oppskriften på drømmehuset. Å kunne utforme hjemmet med dine egne hender gjør at huset i sann forstand blir ditt. Det er mye du kan gjøre selv når du skal totalrenovere huset, men enkelte oppgaver bør du overlate til fagfolk. Generelt sett skal du unngå elektriske arbeider, som med noen få unntak er forbudt å gjøre selv. Legging av membran og rørarbeid er også komplekst og viktig arbeid som en våtromsentreprenør burde utføre. Dette etterlater imidlertid mye du kan gjøre selv, fra å rive kjøkkenet og legge gulv til å snekre møbler og male vegger.

Uansett hvor mye du velger å gjøre selv, finner du det du trenger hos oss i Bygger’n. Fra foldekniv til håndsag - vi har alt du trenger for å bygge drømmehuset.

Ta kontakt med din lokale Bygger'n for gode råd rundt husbygging. Finn din butikk her.

Opprettet
20.12.2022
Oppdatert
20.12.2022
Icons/Large/Chat