Nytt år - nye farger! Hva kan vel være en bedre måte å markere starten på noe nytt enn ved å omgi seg med nye, flotte farger. AI-generert foto

Prosjektene hjemmet ditt vil like

Her har du tre forslag til hvordan du tar vare på det du har, samt tre forslag til nye og spennende prosjekter som du kan leke deg med. 

Ta vare på

Vedlikehold er måten vi viser kjærlighet for hjemmet. Det forebygger dyre skader, reduserer brannfare, ivaretar forsikringsdekning og, ikke minst, sørger for at hjemmet både ser pent ut og vil holde seg godt i årene fremover. 

Pipa

Det er lett å tenke at pipa står seg, og at det lille vedlikeholdet som må til tar kommunen seg av ved å sende feieren på besøk omtrent hvert fjerde år. Du kan derfor bare fyre fritt og la pipa gjøre jobben sin. 

Dette er imidlertid ikke helt riktig. Enkelte piper må feies oftere - dette kan variere veldig. Hva slags ildsted du har, hvor hyppig du fyrer og hva slags pipe du har er viktige faktorer. Fyrer du ofte i en eldre vedovn, må pipa kanskje feies oftere enn hvert fjerde år. Den eneste måten å finne ut av dette er å få en feier på besøk. 

Mens feieren er på besøk kan du også få tilbakemelding på tilstanden til pipa og eventuelt forbedringspotensial. Montering av enn pipehatt vil for eksempel kunne forbedre trekket en god del. 

Utover dette er det også viktig å ivareta selve ildstedet ved å se etter sprekker og erstatte pakning i ovnsdør etter behov.

Gulvet

Generelt sett krever gulv lite vedlikehold utover jevnlig vask for å holde det rent og pent. Gulvtyper som vinyl og laminat trenger tilnærmet ikke noe vedlikehold. Tregulv vil imidlertid bære preg av tidens tann. Er gulvet jevnlig utsatt for ting som høye hæler, hundeklør og søl, vil dette synes godt etter hvert. Heldigvis har tregulv den klare fordelen at skader og slitasje kan slipes vekk. 

Du kan både leie og kjøpe inn en slipemaskin. Noen Bygger'n-butikker har maskinutleie - sjekk om du har en i nærheten. Etter du er ferdig, kan du gjerne olje for å gi det en varm glød, eller du kan lakkere det for å få et beskyttet gulv som skinner.

Taket

Det er alltid lurt å ta en sjekk av taket før vinteren slår inn for fullt. Når du sjekker taket, burde du se om taktekket er skadet, om det er noen øvrige skader rundt pipa, gjennomføringer og takvinduer, og om takrennen er fylt med løv og gjørme. Skader på taket burde utbedres snarlig, og eventuelle tette takrenner, bør renses før vinteren får feste.

Gjør du denne sjekken før og etter vinteren, er sjansen stor for at du unngår kostbare skader eller at du må skifte taket tidlig. Må du skifte tak? Da kommer du til oss.

Å bytte ut vinduer kan være en effektiv måte å oppgradere energieffektiviteten til huset og fjerne ubehagelige kalde trekk. AI-generert foto

Investeringer

Rentbrennende vedovn

Når du først er i gang med å se over pipa, kan du likeså godt samtidig vurdere å kjøpe et nytt ildsted. Har du en eldre vedovn (før 1998) eller en åpen peis, vil du ha mye å tjene på å kjøpe en moderne, rentbrennende vedovn eller en rentbrennende peisinnsats. Varmeproduksjonen vil bli langt bedre slik at du får mer energi per vedkubbe, i tillegg til at inneklimaet vil bli mer behagelig. Det vil også redusere sotdannelse i pipa.

Vinduer

Gamle ettlagsvinduer er skyldige i unødvendig trekk og kaldras i en rekke norske hjem. Isolasjonsevnen er langt dårligere enn hos nyere, lavenergi- og trelagsvinduer. Å bytte ut vinduer kan derfor være en effektiv måte å oppgradere energieffektiviteten til huset og fjerne ubehagelige kalde trekk. Nye vinduer kan også døyve trafikkbråk med forbedret lydisolasjon. NorDans vinduer er for eksempel klasseledende på lydisolasjon.

Kom innom din nærmeste butikk og sjekk utvalget av NorDans vinduer.

Nye farger

Lyst til en enkel endring og atmosfære i hjemmet ditt? Hva kan vel være en bedre måte å markere starten på noe nytt, en flytting, ny sesong eller høytid - enn ved å omgi seg med nye, flotte farger. 

Hvert år lanserer Jordan et fargekart for nyåret, og det er bare å la seg inspirere her.

Produkter du kan få bruk for

Opprettet
07.12.2023
Oppdatert
10.01.2024
Icons/Large/Chat