Miks liggende og stående kledning for å få et moderne uttrykk på fasaden.

Vær kreativ med kledningen på huset ditt

Skal du bytte kledning på huset ditt? Hva med å gjøre en liten vri og legg kledning fra Inntre Kjeldstad rundt inngangsdøren i en annen retning enn resten av huset.

Bare se så flott det ble da våre Bygger’n-ambassadører i Bodø, Espen Westermann og Karoline Nilssen, gjorde det på sin enebolig.

- Huset vårt er en tradisjonell enebolig fra det glade 80-tallet, både i byggestil og romdeling. Målet for all oppussing vi gjør er å skape et koselig hjem, men med et moderne uttrykk. Utvendig har boligen liggende bordkledning av ganske brede bord. Vi ønsket å bryte opp fasaden ved å legge stående bordkledning rundt inngangspartiet. Kledningen fra Inntre Kjelstad med dobbeltfals ga boligen akkurat det moderne uttrykket vi drømte om, sier Espen.

Norsk produsent og norsk trevirke

Inntre Kjeldstad er en leverandør av trelast og videreforedlete produkter til byggevarebransjen og byggeindustrien. Ved siden av tradisjonell trelast leverer de også til bolig- og elementproduksjon.

Kledning i tre har lang tradisjon i Norge, og Inntre Kjeldstad har opparbeidet seg mye kunnskap og erfaring på området. De bruker mest mulig norsk trevirke i sin produksjon.

- Vi er en produsent av fullspekter innen trelast og kledning er en av de viktigste produktgruppene for oss, sier markedssjef Øystein Holten.

Eventyrlig Oppussing

Inntre Kjeldstad har mange forskjellige prosjekt på referanselista, blant annet er de leverandør til oppussingsserien Eventyrlig Oppussing på TV3, som også er en av Bygger’ns samarbeidspartnere.

- Vårt bidrag til noen av prosjektene var på interiør. Det ble brukt mange av våre spennende og tidsriktige typer i både børstet og beisede utgaver. Tre som overflate inne i hus, boliger og hytter er på full fart inn igjen, sier Holten som et lite tips.

Mange måter å pynte fasaden på

Til prosjektet i Bodø har de levert kledning i gran, dobbeltfals skrå med spor. Dette er kledning med god kvalitet og et tidsriktig uttrykk. Det kan leveres ubehandlet, grunnet, grunnet med mellomstrøk eller med brannmaling.

- Det er lurt å velge kledning i tre som overflate. Det gir mange mulige profiler med både tradisjonelle og moderne uttrykk. Erfaringer vi har opparbeidet oss gjennom årtier viser at tre er et bestandig materiale som holder seg godt over tid, sier Holten.

For Espen og Karoline var utvendig kledning et nytt område, og de hadde heller ikke tenkt på at man kunne bruke kledning til å «pynte» på fasaden.

- Hos Inntre Kjelstad kunne vi enkelt bla gjennom det store utvalget av kledning, samtidig som vi så inspirasjonsbilder fra andre hus. I tillegg til ulik design på produktene så leveres også kledningen i forskjellige dimensjoner og fargebehandlinger. Vi oppdaget at det faktisk er mye man kan gjøre med fasaden, forteller de.

Ha det gøy med prosjektet

Et godt tips fra samboerparet før man starter prosjektet er å ta kontakt med Inntre Kjelstad eller din lokale forhandler for faglige råd. Det er nemlig mye man må ta hensyn til når man skal i gang med byttet av kledning.  Vindsperre, lekter og god lufting er bare noen av de viktige tingene man må ha kontroll på for å sikre at man får utnyttet den nye kledningen på best mulig måte. Dette er en jobb som de fleste hobbysnekkere klarer selv, men Espen understreker dette:

- Planlegg grundig, og spør om råd om du er usikker. Ta deg tid til å være nøye. Og sist, men ikke minst, ha det gøy og nyt resultatet.

Når må du skifte kledning?

Bor du i Norge, må du regne med at boligen din blir utsatt for både sol, regn, vind og snø. Ved mangel på vedlikehold vil dette kunne tære på huset, og til slutt vil det være behov for å skifte kledning da råte, sprekker eller fukt kan oppstå. Ser du misfarginger eller teksturforandringer eller merker at treet har blitt mykt, bør kledningen byttes. Disse endringene i treverket ser du best nederst på kledningen, eller rundt takrenner der det er mye vann.

Når du eventuelt må bytte kledning har du mulighet til å endre på hele husets karakter og estetikk. De fleste velger å bruke gran, men i spesielt værutsatte områder kan det være lurt å bruke impregnert kledning med lengre levetid, selv om det er noe dyrere.

Tenk estetisk og praktisk

Man kan også velge mellom stående og liggende panel. Liggende panel er kjappere å montere og har en fordel med tanke på vedlikehold, da råte gjerne oppstår nederst på kledningen. Da kan man ved behov kun bytte ut de nederste panelene, og ikke bli tvunget til å bytte hele veggen, ifølge Byggstart.

Første steg av prosessen er å rive den eksisterende kledningen. Sjekk om vindsperren innenfor kledningen har skade, før du legger nye lekter, som de nye panelene monteres på.

Vurderer du å bytte dører eller vinduer på huset, kan dette være en god anledning å få gjort dette også på.

Det kan lønne seg å etterisolere før man legger ny kledning, noe som anbefales av Enova for alle boliger bygget før 1980. Slik får huset et bedre inneklima og behagelig innetemperatur, og du får mest sannsynlig en litt lavere strømregning.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
26.04.2023
Icons/Large/Chat