Hvorfor vasker vi til våren?

Vi vasker ikke bare for at ting skal bli rene og pene - vi vasker for at verden vekkes til live igjen. På en måte.

Vårrengjøring kan spores mange hundre år tilbake, med røtter i både religiøse og kulturelle tradisjoner. Vasken handler om at vinteren er omsider omme og verden vekkes til live igjen: Vårvasken skal tilrettelegge for denne gjenoppvåkningen.

Det er viktig at den blir gjort. Hverdagskaoset gjør at vi enkelt forskyver viktige vaskeoppgaver uendelig, og at støv og rot hoper seg opp. Å rydde vekk dette rotet øker trivselen hjemme vesentlig, og rene overflater skaper et sunnere inneklima. I tillegg kan vårvasken forebygge brann, hindre lekkasjer og beskytte boligen fra ytre trusler.   

Vasken inne - slik blir vask vedlikehold

En god vårvask tar for seg alle kriker og kroker, og vasker steder som ellers aldri blir vasket. På den andre siden er det noen vaskeoppgaver som er viktigere enn andre.

Vask av ovn på kjøkken

Skrubb godt og gi deg ikke før den er helt ren. Vask av ovn fjerner brannfarlig fett og forebygger brann. Mange ovner har også egne renseprogram som brenner opp matrester. 

Vask filtre

Alle filtre trenger å vaskes jevnlig. Tette filtre er dårlig på å ventilere som fører til matlukt på kjøkkenet og unødvendig mye fukt i boligen. Dette kan igjen skape fuktskader. Rens også filteret i tørketrommelen - her kan fullt filter potensielt føre til brann. 

Rens sluk

Sluk burde renses langt oftere enn én gang i året for å forhindre tette rør. Tette rør kan naturligvis føre til skade på rør og lekkasje så vel som vond lukt og at vannet renner treigt. 

Vask oppvaskmaskinen

Dette lar seg gjerne enkelt gjøre med å sette på en tom maskin med maskinrens. Men sørg først for å fjerne eventuelle matrester som har lagt seg i maskinen samt tømme filteret. 

Vask søppelskapet

Søppel som bommer på bøtta og blir liggende lenge skaper vond lukt og kan tiltrekke seg skadedyr. I tillegg er det lite hygienisk. Sørg derfor for å tømme og vaske søppelskapet og søppelbøttene skikkelig. 

Et lurt triks: Opplever du at mye mat og rusk sniker seg under kjøkkenbenken? Monter sokler mellom bunnen av benken og gulvet. Dette skaper et mer helhetlig resultat og hindrer smuler og støv fra å samle seg utenfor støvsugerens rekkevidde. 

Den viktigste, og mest glemte, vasken

Vindusvasken husker de fleste, fordi skitne vinduer er synlige og skjemmende. Fasadevasken er lettere å forsømme og lettere å undervurdere - er det virkelig så farlig om huset ser litt slitt og skittent ut? Det er imidlertid her mange tar feil, fordi fasadevasken er ikke kun overfladisk. 

Fasadevasken vedlikeholder også husets kledning, og holder råte og fukt på avstand. Ved å skrubbe veggene en gang i året fjernes årsansamlingen med skitt, støv og fett som holder på fuktighet.

Slik gjør du fasadevasken

  1. Ta en og en del av veggen, slik at den holder seg fuktig mens du holder på. Skyll veggen ovenfra og ned med hageslangen. Høytrykksspyler frarådes gitt risikoen for å gjøre skade på veggen. 
  2. Bland ut husvask etter produktets anvisning i en lavtrykksspyler. Påfør veggen et lag med såpe og la det virke i noen minutter
  3. Skrubb veggen med kosten - skrubb godt.
  4. Skyll vekk såpe og skitt med hageslangen, igjen ovenfra og nedover
  5. Gjenta på resten av husveggen til hele huset er rent og pent

Ta gjerne en god vask av plattingen eller terrassen når du først er i gang!

Vaskeprodukter

Opprettet
18.04.2023
Oppdatert
06.03.2024

Andre artikler

Slik får du en strøken terrasse

Slik får du en strøken terrasse

Med jevnlig vedlikehold av terrassen, holder den seg like fin i flere år. Og det er enklere enn du tror.

Klart for utendørsarbeid

Klart for utendørsarbeid

Sola varmer godt flere steder i landet, og kanskje verker det i kroppen etter å komme i gang med utendørsarbeidet. Her er rådene du trenger for å vite når du kan starte.

Huskeliste for våren

Huskeliste for våren

Endelig dukker hagen og terrassen fram fra snøen igjen. Dagene blir varmere og kveldene lysere. Det er tide for å ta vårsjekken!

Våren banker på døra

Våren banker på døra

Været blir varmere, sola skinner og blomster begynner så smått å titte frem. Hva blir ditt vårprosjekt?

Icons/Large/Chat