Tips når sommeren er over

Sensommeren er en perfekt tid for å sjekke, ivareta og gjøre hjemmet klar for den kommende høsten og vinteren.

Etter sommeren er det lurt å ta et pust i bakken og se an hvordan det står til med huset før hverdagskaoset starter igjen for fullt til høsten. Her er fem tips.

Ta en sommersjekk av boligen

Når sommeren nærmer seg slutten, kan det være lurt å ta en rask inspeksjon av hjemmet. Selv om sommeren ikke nødvendigvis er tøffest på boligen, er det viktig at boligen er forberedt på høsten og vinteren når de kommer - årstidene hvor boligen er utsatt for klima-, vann- og frostskader. Sjekk derfor bolig hvert år, senest i løpet av høsten, for å sikre at boligen er klar for vinteren som kommer. Det er mye som har godt av å sjekkes, men det viktigste er at ytterskallet til boligen er i orden. Sjekk at:

  • Taktekket er helt og uskadet
  • At takrenner er ikke er tilstoppet med blader og annet, og ikke har noen skader
  • At kledningen er hel og ikke er rammet av råte - slik sjekker du kledningen
  • Om det er hull, sprekker eller plantevekst i mur- eller mursteinsfasader
  • Tilstanden på grunnmuren - er det mye fukt og mose, kan det være behov for vedlikehold og eventuelt å utbedre dreneringen

Gjør hagen klar for dvale

Etter en lang og flott sommer ute i hagen, er det behov for litt stell og rydding før hagen kan gå i dvale. Raking av løv må naturlig nok vente til løvet har falt, men du kan starte med å fjerne eventuelle døde planter, ugress og generelt rydde i hagen. Mange planter beskjæres på våren, men JAS-perioden (juli, august, september) er ifølge Plantasjen er ypperlig tid for å beskjære. Vårblomstrende planter som syrin kan beskjæres etter de har blomstret. Vintergrønne busker, planter som er litt sensitive og trær som lønn og bjørk kan gjerne beskjæres på sensommeren eller tidlig på høsten. 

Ivareta uteplassen

Selv om sommeren nærmer seg sin slutt, betyr ikke det at uteplassen ikke fortsatt kan nytes i mange uker til. Selv ut på høsten, kan det være hyggelig å sitte ute, om det så blir behov for noen gode pledd. Men det blir uansett behov for å både stelle uteplassen etter sommeren samt tilpasse den for høstbruk. Mange norske uteplasser blir godt brukt om sommeren, og har godt av en tilstand- og slitasjesjekk etter sommeren. Se etter løse trinn, spikre som stikker opp og påse at eventuelt rekkverk står støtt. Det kan være lurt å vaske terrasser og balkonger, særlig om dette ikke ble gjort på våren.

Energitiltak før strømprisene øker igjen

Det er lett å glemme strømutgifter om sommeren når strømprisen er lav, men til høsten vil strømregningen øke. Det kan derfor være lurt å gripe muligheten til å utføre noen energitiltak. Større tiltak krever mye tid, innsats og penger, men mindre tiltak kan fint la seg gjøre før det blir kjøligere. En varmepumpe er for eksempel en særlig effektiv varmekilde, og vil også kunne tilby deilig aircondition om det kommer noen flere hetebølger til høsten. Om du ønsker en mer koselig varmekilde, er en rentbrennende ovn rask å installere dersom du allerede har et ildsted eller kun et ubrukt pipeløp fra før. Husk i så fall på å bestille ved om ikke for lenge - snart blir det kamp om det igjen. 

Gjør små utbedringer

Har du litt ledig tid mot slutten av sommeren, eller en sen sommerferie, er dette en fin tid til å utføre mindre utbedringer eller starte noen småprosjekter før vinteren. Ta en gjennomgang av huset og uteplassen din for å lokalisere utbedringspotensiale. Om du for eksempel ønsker å beise terrassen eller male huset, er sensommeren en fin tid for dette. Velg en dag uten sol eller for mye regn, og gjør det i god tid før det blir minusgrader til høsten. Andre mindre, men effektiv oppgraderinger du kan ta for deg er

Ved å inspisere boligen grundig, ta vare på hagen, sjekke utendørsområder, vurdere energieffektiviteten og gjøre små renoveringer, kan du sikre at hjemmet ditt er i god stand før vinteren. Så sett av tid til disse oppgavene og gjør deg klar for en behagelig høst og vinter i ditt lune hjem.

Opprettet
17.08.2023
Oppdatert
13.09.2023
Icons/Large/Chat