Start året med et nytt soverom

Det er mange rom som kan bli til årets første oppussingsprosjekt, men soverommet er et relativt enkelt sted å starte.

Som med så mye annet er det ofte lurt å starte litt smått før man går løs på de mer komplekse prosjektene, som bad og kjøkken. Det er mange måneder i året, og nok tid til å ta alle rom i boligen, om man så måtte ønske.

Det er flere måter å fornye soverommet - du kan for eksempel montere hyller eller gardinstenger, du kan legge vegg-til-vegg teppe eller du kan bygge en ny garderobeløsning. I akkurat denne artikkelen skal vi imidlertid ta for oss den mest populære måten å fornye et rom - maling. 

Nytt år, nye farger

Nå er de nye fargekartene ute fra malingsprodusentene, og det er mye flott å la seg inspirere av. 

JOTUN fremhever nærhet til natur som et fortsatt viktig fokusområde i 2024, og fargene bærer preg av dette. Man ser det tydelig i fargekolleksjonen CANVAS med flotte grønnfarger, inspirert av skogen, varme og jordnære gul- og brunfarger og havinspirerte True Blue.

Husk å vaske veggen før du maler, og helst grunne den også. Dette er særlig viktig om du maler over en sterk farge. Husk også å kjøpe inn nok maskeringsteip - man ender alltid opp med å bruke mer enn man tror. Du finner det du trenger av maleutstyr hos oss, alt fra malerrull- og kost til grunning og et stort utvalg maling. Godt utstyr som et forlengerskaft vil gjøre jobben langt hyggeligere. 

 

Tips til produkt

Tips for malingen

Fargevalg

Det er gjerne lurt å begrense seg litt når man velger farger. Årets farger kan være spennende og vakre, men det kommer nye farger neste år. For å unngå at du må ta malerkosten fatt igjen om 12 måneder, lønner det seg å velge fargetoner som er mer nøytrale, eller farger man vet man liker godt. Om man forelsker seg helt i en ny, litt livlig farge, kan man for eksempel ha denne på en kontrastvegg eller bruke den til mindre detaljer. 

Kontrastvegg

En kontrastvegg skaper et tydelig blikkfang, og kan påvirke hvordan et helt rom oppleves. Her kan man velge en litt mer utpreget farge til stor effekt. Blir fargen for mye eller feil, er det også langt raskere å male over én enkelt vegg enn et helt rom. 

Kalkmaling

En spennende måte å gjøre en kontrastvegg enda mer særskilt, er å male den med kalkmaling. Dette skaper en annerledes og variabel tekstur og fargespill. 

Mal tak

Når du først er så godt i gang med å male veggene, kan det være lurt å rette blikk opp og se på taket. Ofte har det godt av et malingsstrøk det også. Den vanligste fargen her er helt klart hvitt, men det er helt lov å være litt mer kreativ -  også skal man huske på at hvitt er ikke nødvendigvis hvitt. Valget mellom ulike nyanser kan utgjøre stor forskjell. 

Du kan både tilpasse fargen på taket etter veggfargen for en glidende overgang, eller du kan velge noe mer utpreget for å skape kontrast. Vegg og tak som er malt i samme eller lignende farge, kan gi inntrykk av et høyere tak da skillet er mindre tydelig. Kontrast mellom tak og vegg kan på sin side gjøre at taket oppleves som nærmere. Dette kan skape en koselig, mer intim atmosfære, noe som kan kle mindre rom. 

 

Nytt hus, nye farger?

Noe som de fleste gjør når de flytter til et nytt hjem, er å male det. Har du en ny bolig å male, har du også et fullstendig blankt lerret, og de er unektelig enklere å male når møblene er borte på lager. Har du først tatt deg bryet med å transportere og betale for lagringsplass, er det ikke så mye dyrere med et par dager ekstra til å male. 

Da har du også muligheten til å legge en helhetlig og gjennomtenkt fargeplan for hele boligen. Du kan bruke farger til å avgrense og lage soner, for eksempel en sosial sone i stua og en rolig, lesekrok. Ta deg god tid og utforsk ulike fargekombinasjoner før du tar malerrullen fatt.

Opprettet
16.01.2024
Oppdatert
19.01.2024
Icons/Large/Chat