Sørg for at takrenna er åpen, slik at det er fri tilgang for vann. Foto: Chera Westman/ifi.no

Gjør huset klart for kaldere tider

Winter is coming! Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig vintersjekk. Her er sjekklisten du trenger.

Vinteren er i gang, og det er derfor er det lurt å tenke på at huset må være forberedt på kulda. Ved å ta den obligatoriske vintersjekken, unngår du de typiske vinterproblemene. Her er hva du bør gjøre: 

  1. Sjekk utekranen

Vann som får ligge i kraner, kan fryse til is når det blir minusgrader. Det må du unngå.

– Steng vannet i kjelleren, og så åpner du kranen ute for å slippe ut overflødig vann. Da unngår du å få stillestående vann inne i kranen som fryser, tipser Espen Engmann, rørleggermester og teknisk fagsjef hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

Han presiserer at dette bør du gjøre med alle typer utekraner.

– Husk også å koble fra hageslangen, råder han.

For hytteeiere er det også særlig viktig å tenke på varme.

– Enten må du ha nok varme på i hytta, så rørene ikke fryser, eller så må du stenge av og tappe ut vann fra åpne kraner. Men det er lurt å ha det som en hovedregel å stenge av vannet uansett, sier han.

  1. Lukk lufteluker

Rørleggermesteren råder deg også til å ta en runde og lukke alle åpne lufteluker.

– Sørg for at lufteluker som har stått oppe hele sommeren og høsten, og som kan føre til at det blir frost i kjelleren, lukkes. Like viktig er det å se etter åpne vinduer og sjekke etter generell trekk fra vinduer og dører. En av de vanligste årsakene til at kalde rør i kjelleren fryser, er trekk på rørene, sier han.

  1. Sjekk takrenna

I motsetning til luftelukene, bør takrenna være åpen.

– Sørg for at du har klare, åpne og fine takrenner når vinteren starter. Når det blir mildere ute, kan det fort komme en «bråtining», og da er det viktig at rennene er åpne, så vannet kommer gjennom, sier Engmann.

Nye takrenner? Sjekk Bygger'ns utvalg her!

  1. Ta en titt på taket

Når du er oppe og sjekker takrenna, ta en titt opp på taket samtidig. Fjern mose og begroing fra takstein. Se om det er skader i takstein eller beslag, og fiks det som fikses kan.

  1. Se etter skader på veggene

Gå så en tur rundt huset og sjekk om det er skader på fasaden. Se etter sprekker, avskalling, flassing og blæringer. Flekkgrunn og eventuelt flekkmal der det trengs.

Maling får du her

  1. Vask hagemøblene

Både tre- og plastmøbler bør vaskes, tørkes og eventuelt påføres olje eller annen impregnering før de settes bort.

  1. Rull inn markisene

… men ikke før du har rengjort! Både markiser og parasoller bør vaskes før de rulles inn eller settes bort. Tørk godt og påfør gjerne impregnering.

  1. Rens grillen

Før du setter bort grillen for sesongen, bør du rense grillristen med et egnet grillrensemiddel, tørke godt av og ta på trekket.

Men bålpanne kan du bruke hele vinteren. Bestill den her!

BYTT UT: Har du en gammel utekran, bør du vurdere å skifte til noe mer moderne og tryggere. – Men det er kanskje mer enn jobb for våren, sier Espen Engmann. Foto: Chera Westman/ifi.no

EKSPERT: Espen Engmann er rørleggermester og teknisk fagsjef hos Rørkjøp, og vet godt hva huseiere bør tenke på før kulda setter inn. Foto: Robert Walmann/ifi.no

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.12.2022
Icons/Large/Chat