Et kjøkken på uteplassen er utrolig fint å ha på varme sommernetter.

Slik bygger du utekjøkken

Med et utekjøkken kan du flytte alle tilberedelsene til hagemiddagen ut i solen, og delta i det sosiale underveis. Bygger du kjøkkenet selv, får du det akkurat slik du vil; praktisk, hyggelig og kostnadseffektivt.

Dette utekjøkkenet har vi valgt å bygge i impregnert furu, som gir god holdbarhet og krever lite vedlikehold. Vi har satt av plass til en frittstående grill ved siden av kjøkkenbenken, men det er også mulig å sentrere grillen i kjøkkenet, noe som da krever at du bygger kjøkkenet i flere mindre moduler. Framgangsmåten er likevel i stor grad den samme som i videoen nedenfor. 

1: Dette utstyret trenger du 

Det er verken mye eller avansert utstyr du trenger for å bygge utekjøkkenet, men gode verktøy og gode arbeidsforhold gjør jobben mye lettere. I all hovedsak trenger du dette: 

  • Kapp- og gjærsag 
  • Drill som forenkler jobben 
  • Terrasseskruer 

  I dette prosjektet har vi brukt en batteridrevet kapp- og gjærsag fra Bosch. Med denne kan du stå hvor som helst i hagen, uten å tenke på behov for skjøteledninger.

Batteridrevet kapp- og gjærsag - GCM 18V-216. BITURBO Brushless-motor som er 100 % optimalisert for ProCORE18V-batterier. Samme ytelsen som en ledningsdrevet kapp- og gjærsag på 1600W.

For å jobbe i en høyde som er behagelig er det smart å ha et arbeidsbord til kappsaga. Da unngår du å sitte på kne, og får jobbet mest mulig uanstrengt.

Det går med en god del skruer i et slikt prosjekt, og da er en elektrisk drill å anbefale. Ikke bare gjør dette arbeidet fysisk enklere, men du sparer også mye tid. Er det uvant å bruke en drill, kan det lønne seg å skru inn den siste halve centimeteren med skrujern, så du unngår å skru for dypt i treet. 

DRILL GSR 18V-28 2X4,0AH.

2: Materialvalg og mål 

A: For dette kjøkkenet har vi bestemt oss for en bredde/arbeidsflate på 180 cm., som bygges i moduler med 60 cm. mellomrom. Dette er i tråd med det eksisterende rekkverket på platten, noe som gjør at kjøkkenet visuelt passer godt inn med resten av uteområdet. 

Med 60 cm. mellomrom trengs det altså 4 moduler til dette prosjektet, som utgjør 2 endemoduler, samt 2 som plasseres på henholdsvis 60 cm. og 120 cm.  

Modulene har en bakre høyde på 140 cm. og en fremre høyde på 85 cm. - som gir en god arbeidsstilling. For å binde disse sammen trengs det også en del lengder på 55 cm. som fastsetter dybden på kjøkkenet. 

4: Legge kledning på utsiden 

 På dette kjøkkenet har vi valgt å legge kledning på sideveggene og på bakveggen. Denne kan skrus eller spikres rett i modulene. Vi har gått for å ha hele kjøkkenet i samme farge som resten av uteområdet, men her kan du selvfølgelig gå for en annen farge, eller den naturlige trefargen, for å få en kontrast.  

Dersom du går for materialer med farge, er det enkleste alternativet å kjøpe ferdigmalt panel, slik vi har gjort. Dersom du skal male selv er det smart å gjøre dette før du monterer kjøkkenet, slik at du enkelt kan male i den høyden og stillingen som passer deg best. 

5: Festing av hyllene 

Til hyllene har vi brukt 19X98 og kappet 5 bord for hver hylle. For best mulig stabilitet er det lurt å feste hvert enkelt bord i hver modul. 

Også her er det lurt å male hyllene før de legges på plass og skrus fast.  

6: Støpe benkeplate 

Du behøver selvsagt ikke å støpe din egen benkeplate. Du kan fint bruke en ferdig plate, eller kutte lengder av bord som skal fungere som benkeplate. Det er allikevel pent, og enklere enn du kanskje trodde, å støpe benkeplate selv. 

A: Lag en ramme (forskaling) og legg silikon nederst i kanten. Dette gir en fin, avrundet finish på benkeplata - og det sørger også for at ikke mørtel renner ut når du heller det oppi forskalinga. I tillegg har vi laget en skiller til servant, til blandebatteri og til armatur. Ikke alle behøver utslagsvask på utekjøkkenet, men det er kjekt å ha. Kaldt vann kobles på rett fra hageslangen. 

B: Bland mørtel etter blandeforholdet som er anvist på pakken. Hell så mørtelen over i forskalinga, og bruk en piggrulle for å presse ut eventuelle bobler før den tørker. Det er også viktig å legge en armeringsmatte i midten av benkeplata. Dette bør du gjøre etter å ha helt oppi halvparten av massen. Vi har brukt i overkant av to sekker med mørtel for denne benkeplata på 55x180x3 cm. 

Mørtel tørker i løpet av 12-14 timer, og bør ligge skjermet for eventuell nedbør mens den tørker.

7: Skru fast spilene 

Spilene som skal festes i bakkant av kjøkkenet, fra benkeplata og opp, og du kan enten skru eller spikre fast. Vi valgte å skru dem rett på reisverket i bakkant. Bruk en mal for å sørge for riktig mellomrom mellom spilene. Dette gjør at sluttresultatet blir pent - og sørger for at vi har noe å henge hyller, blomsterpotter og kjøkkenutstyr i.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
03.03.2023
Icons/Large/Chat