Vi har et stort utvalg av terrassebord til uteprosjektet ditt. Foto: Alvdal Skurlag

Våren banker på døra

Været blir varmere, sola skinner og blomster begynner så smått å titte frem. Hva blir ditt vårprosjekt?

Fornye skallet

La oss starte med utsiden: Boligens skall trenger jevnlig vedlikehold for å beskytte boligen mot regn og kulde. De fleste tak og yttervegger har godt av en vask en gang i året - dette forebygger fukt- og råtedannelse, og ivaretar materialer og maling bedre. På taket burde du fjerne eventuell mose. Du kan med fordel sette opp en fasadevask som et årlig vårprosjekt. Mursteinsfasade har ikke samme behov for vask som kledning, men murfasader har også godt av en vask i ny og ne

Det varierer hvor lenge ulike taktekker varer, fra rundt 20 år til mer enn 100 år, men undertaket må uansett utbedres ca. hvert 50. år. Når taket fyller 20 år, er det generelt sett lurt å få en fagperson på besøk for å sjekke tilstanden. Er taket i ok tilstand, kan du bruke våren til å utbedre eventuelle mindre skader og skavanker. Er taket modent for utskifting, er dette et ypperlig vårprosjekt. 

Skifte av kledning blir nødvendig ved funn av fukt- og råteskader. Noen ganger slipper du unna med å kun erstatte enkelte, råterammede bord. For å sjekke kledning, se etter misfarginger og kjenn etter om treet er porøst eller hardt - er det porøst, er det råttent. 

 

Produkter til vårprosjektet

Utvide huset

Om du er klar for et større prosjekt, er utvidelse av boligen et spennende prosjekt som vil gi deg mer plass og som vil øke verdien på boligen. Dersom du har en bod som du kan innlemme i boarealet og bygge om, er dette den enkleste måten. Husk at dette krever byggesøknad på grunn av bruksendring. Har du et råloft- eller kjeller, kan disse også innredes, men det kan potensielt bli komplisert og dyrt avhengig av hvor mye arbeid som kreves. 

Da kan det være enklere å bygge et tilbygg - det vil si at du utvider grunnflaten til boligen. Avhengig av hvor stor den blir og hvorvidt du oppfyller relevante krav, kan det godt være du slipper unna søknadsplikt. 

Ønsker du deg et litt enklere prosjekt, kan du bygge en hagestue. Da får du plass til å oppbevare hageutstyr, eller du kan innrede det litt så barna kan leke i det? I de fleste tilfeller trenger du ikke søke om dette, men sett deg godt inn i reglene i din kommune.

Bygg terrasse

Terrassebygging er et flott prosjekt for både vår og sommer. Dette er et prosjekt du helt fint kan ta på egen hånd. Som belønning for du en flott uteplass som du kan nyte med venner og familie i mange år. Tar du det som et vårprosjekt, kan du ha det klart allerede til årets sommersesong. 

Terrasse kan du både snekre selv eller du kan støpe den. Du finner det du trenger av terrassebord, materialer og utstyr hos oss. Blant annet har vi et stort utvalg fra Alvdal Skurlag.

Terrasse kan du bygge uten å søke så fremt den ikke ligger høyere enn 1 meter fra terrenget og har et gelender på maks 1,2 meter i høyden.

Planlegg hagen - bygg blomsterkasser selv

Om du er på jakt etter et mindre og hyggeligere prosjekt, kan du bruke våren til å legge planer for årets hagesesong. Gå til innkjøp av jord, frø, potter, espalier og mer, og legg en god plan for hva og hvor du vil plante ting i år. Kanskje kan du gi utemøblene litt kjærlighet i form av puss og olje.

Klør det litt i fingrene etter et DIY-prosjekt, kan du prøve deg på å snekre en blomsterkasse selv. Dette er et godt prosjekt for nybegynnere - det er ikke så vanskelig og det gjør ingenting om resultatet blir litt skjevt. Kjøp inn planker og utstyr, finn en oppskrift og sett i gang. Trekasser er ypperlige for blomster, grønnsaker, urter og hva enn det måtte være. Du kan også prøve deg på å snekre gjerder og levegg.

Opprettet
Oppdatert
Icons/Large/Chat