Fem gode grunner til å velge riktig oppvarming

En av fordelene med å bygge nytt, er at du har alle forutsetninger for å legge til rette for energieffektiv oppvarming. Men hvilke oppvarmingskilder bør du velge?

Å spare penger på strøm og varmtvann er noe vil alle ønsker, men hvorfor er det lurt å tenke på dette tidlig i byggeprosessen? Når du bygger nytt, starter du med et svært godt utgangspunkt - du får et bygg som møter de nyeste og strengeste minstekravene til isolasjon og energieffektivitet. Dette er vel å merke minstekrav, noe som betyr at du også kan velge å bygge bedre og mer miljøvennlig. 

Det man kanskje ikke tenker så grundig gjennom når man drømmer om hjemmet man skal bygge, er oppvarming. Her er fem gode grunner til at du bør ta stilling til dette tidlig i prosjektet:

  • Du kan legge til rette for en god åpen planløsning som optimaliserer godt for varmepumper, samt plassere badet i midten av huset for å utnytte varmen best mulig. 
  • Med nybygg kan du utnytte fordelen med at det nettopp er nytt; du kan legge opp rør til væske-til-vann-varmepumper før uteområdet ferdigstilles og gulvene legges. 
  • Du kan legge til rette for at solcellepanel får utnyttet sitt fulle potensiale, ved å velge det mest gunstige taket og den mest ideelle plasseringen mot sola.
  • Du kan installere varmepumper i stedet for for panelovner, og med det vesentlig redusere energiforbruket til boligen  
  • Du kan få en skreddersydd, severdig peis eller vedovn, som er perfekt tilpasset akkurat ditt hus.

Kilde: Hiba Hus - hjelper deg med å skape ditt nye hjem, hytte eller garasje

Hvilke oppvarmingssystemer bør du velge?

Det finnes flere gode alternativer for å få en mest mulig energieffektiv bolig. Hva du bør velge kommer an på hva slags bolig du ønsker deg, plassering, størrelse, og hvor mye du er villig til å investere. Det er ikke til å stikke under en stol at vannbåren varme og solcellepanel har en investeringskostnad som er dyrere enn et par panelovner fra Clas Ohlson. Energieffektive boliger gir deg derimot den fordelen at du sparer mye penger på sikt, og det er også verdt å ta med seg den økonomiske støtten du kan få fra Enova. 

Her er noen alternativer å vurdere når du ser på energieffektiv oppvarming til drømmehuset:

Vannbåren varme. Vannbåren varme produserer ikke varme selv, men transporterer varmt vann rundt om i boligen via et rørsystem. Dette systemet fører til en jevn og energieffektiv varmefordeling. Vannbåren varme er særlig populær i form av deilig gulvvarme. Dette rørsystemet kan være utfordrende å etablere i eksisterende bygg, og passer derfor ypperlig for nybygg. Det lar seg også kombinere med miljøvennlige varmekilder som luft-til-vann-varmepumper og væske-til-vann-varmepumper. 

Luft-til-vann-varmepumpe, en varmekilde, varmer opp vannet i boligen, og utnytter energi i uteluft helt ned mot -25 grader. Du vil kunne få igjen cirka 3 ganger så mye varme som den strømmen varmepumpen bruker, så her er det potensielt mye å spare. Den lar fint kombinere med vannbåren varme for optimal energieffektivitet. 

Væske-til-vann-varmepumpe varmer både varmtvann og inneluft, sistnevnte gjennom radiatorer. Pumpen utnytter varme i jord, sjø, grunnvann eller berg. Den passer godt i nybygg av større størrelser, hvor man har et stort oppvarmingsbehov. Den er den klart dyreste varmepumpen, men de reduserte fyringskostnadene vil gjøre at du kan spare inn pengene på sikt. Økte strømpriser vil også forkorte nedbetalingstiden.

Luft-til-luft-varmepumpe er den mest populære varmepumpen her til lands, og er også enkleste varmepumpen å installere, så vel som den rimeligste. Den henter energi fra uteluften som gjøres om til varmluft som pumpes ut i huset.

Solcellepanel omgjør sollys til strøm. Prisen avhenger av hvor stort anlegg du vil ha, og hvorvidt du ønsker solcellepanel eller solcelletakstein. For å få mest mulig ut av solcellepanel, er det lurt å starte planleggingen tidlig. For eksempel kan huset bygges med en plassering eller vinkel som utnytter solens stråler best i løpet av dagen. Videre kan du ha et skråtak som vender mot sør, for å hente mest mulig solenergi.

Peis er ikke det mest effektive alternativet selv med dagens rentbrennende vedovner, men fungerer som et godt supplement til annen type oppvarming, og kan redusere strømkostnader på de kaldeste dagene. I tillegg kan et ildsted ta seg ganske flott ut i et allerede severdige nybygg. 

Må regne med høyere strømpriser

Det er ingen grunn til å tro at strømprisene vil være vår beste venn i årene som kommer, så det å installere energieffektive oppvarmingssystemer i din nye bolig, er en investering du sannsynligvis ikke vil angre på.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.12.2022
Icons/Large/Chat