Pergola - et svalt tilfluktssted i hagen

Ønsker du mer skygge, mindre innsyn eller ønsker du rett og slett et flott og svalt sitteområde hvor du kan nyte sommeridyllen? Da kan en pergola være noe for deg.

Lett å konstruere

En pergola er et åpent byggverk med sperretak som er luftig samtidig som det gir ly fra den sterke sommersola. Den kan også fungere som et utmerket klatrestativ for grønne vekster, og vil se riktig pen ut tildekket av frodige klatreplanter. 

En pergola er forholdsvis lett å konstruere, og er noe de fleste vil kunne klare på egen hånd, utstyrt med riktig verktøy og gode råd fra ditt lokale byggevarehus. Alt du trenger er egnet trykkimpregnert treverk med tilhørende skruer. Når det er sagt, skader det nok ikke å ha en handy og erfaren venn til hjelp for å forsikre at byggverket blir rettvinklet og fint. Byggearbeidet blir naturligvis også hyggeligere i godt selskap.

Vi hjelper deg med å finne det du trenger til din pergola i din nærmeste Byggern-butikk. I tillegg til trevirke, hjelper vi deg med å finne drill, vater, sag, stige og hva enn mer du måtte trenge.

Må man søke?

Mange som bygger frittliggende pergola vil slippe unna søknadsplikt, men ikke alle. Det er derfor viktig at du undersøker hva du kan bygge uten å søke der du bor - kommunal areal- og reguleringsplan kan blant annet spille en rolle. 

Til vanlig kan du sette opp en pergola uten å søke såfremt den ikke er større enn 50 kvadratmeter. Krav om blant annet avstand til nabogrensen og møne- og gesimshøyde kan imidlertid utløse søknadsplikt (henholdsvis maks fire og tre meter). Pergolaen kan også komme i konflikt med tillatt bruksareal til eiendommen dersom man monterer et tak - da er det per definisjon ikke lenger en pergola. En pergola er overbygget, men med planker eller stokker med åpne mellomrom, og vil slik ikke medregnes i bebygd areal på eiendommen.

Vil du bygge tak på pergolaen, teller dette som bebygd areal (BYA), og du må med andre ord sjekke utnyttelsesgraden på eiendommen din

Husk at når du bygger uten å søke, har du ansvar for at bygget er i samsvar med relevante regelverk. Vær derfor nøye på å undersøke reglene i din kommune.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.12.2022
Icons/Large/Chat