Vannavvisende: En god terrassebeis gir en beskyttende, vannavvisende effekt. Foto: Gjøco

Royalimpregnert vs impregnert terrasse

Hva er egentlig forskjellen på royalimpregnert og impregnert terrasse? Og hva burde jeg velge?

Hvilke materialer som egner seg best til hvert konkret prosjekt vil avhenge av en rekke faktorer som klima, forventet levetid, ønske om vedlikehold osv. Man må også ta hensyn til hvilke materialer som passer godt sammen. 

Vi starter med royalimpregnert

Alvdal Skurlags royalimpregnerte trevirke går igjennom tre trinn før det kan kalles for royalimpregnert. 

Trinn 1: Råtebeskyttelse. Treverket får tilført en velutprøvd kobber-impregnering gjennom grundig prosess, for å gi en god og effektiv råtebeskyttelse. 

Trinn 2: Linoljebehandling. Treverket får deretter en heftig omgang med linoljebehandling, hvor oljen presses inn i treets celler under trykk. 

Trinn 3: Tørking av varme. Treverket går til slutt gjennom en omfattende tørkeprosess der vannet som nå er erstattet av olje fordamper, og dermed trekkes ut av trevirket. (Trinn 2 og 3 skjer i samme omgang, og omtales som royalprosessen).

Impregnert terrasse

Impregnert, eller trykkimpregnert som det også kalles, treverk er primært furu som plasseres i lukkede tankanlegg, der impregneringsmidler presses inn i treverket under trykk. 

Ved å impregnere treverket på denne måten oppnår man en vesentlig lengre levetid, samtidig som treverket blir motstandsdyktig mot råte og sopp. 

Noen kjappe FAQ for å hjelpe deg i gang

Hva skal jeg velge?

Mye av dette går på hvor du prosjektet ditt er, og en del går også på hva som er på mote. 

 

Ved valg av impregnert terrasse

får du en naturlig beskyttelse mot råte, sopp og skadedyr. Og krever i utgangspunktet ingen behandling eller oljebehandling for økt levetid. Dette vil si at du vil få en jevn og vakker sølvgrå farge over tiden.

Behandling av impregnert terrasse

Ved å behandle din impregnerte terrasse vil du være med å beskytte treverket over lengre tid. Også muligheten til å gi treverket den fargen du måtte ønske, og som passer til husfargen din. 

 

Ved valg av royalimpregnert terrasse

får du en vedlikeholdsvennlig terrasse, som er ekstremt beskyttende mot vind, vær og råtebeskyttelse.

Leveres i fargene: brun og fjellgrå (med UV-beskyttelse), klar (uten UV-pigmenter, vil gråne over tid), oker, svart og rød (UV-beskyttet, og leveres på bestilling).

Behandling av royalimpregnert terrasse

Behandles etter slit og bruk. Alt kapp bør behandles med Royal olje i tilsvarende farge for beskyttelse, samt et penere utseende.

Alvdal royalimpregnert kan behandles med maling, beis eller Royal olje. 

 

DUO vs. Glatt royalimpregnert

DUO terrassebord er rillet på den ene siden (framsiden) og glatt på den andre siden (baksiden). Ved sortering av terrassebord er det kvaliteten på framsiden som vurderes. Baksiden på en DUO vil derfor variere mye i kvalitet.

Ønsker du glatt terrasse, anbefaler Alvdal glatte terrassebord. 

 

Kvae og harpiksutslag?

Harpiks-utslag er normalt, særlig rundt kvister og på margen kan dette sees som en hvit eller gråaktig hinne. Områder eksponert for mye sollys er særlig utsatte. 

Normalt vil harpiksen forvitre over tid som følge av slitasje fra vær og vind. Denne kan skrapes bort og fjernes med stiv børste, men anbefaler å la naturen gå sin gang. 

 

Festemidler.

Bruk rustfrie/syrefaste skruer når du har valgt royalimpregnert, bor nær kysten eller brygger, har en terrasse ved basseng, et inngangsparti der det brukes tinesalt og terrassen skal vaskes. 

Husk å doble lengden på skruen ut i fra tykkelsen på treverket du skal skru inn i.

Noen av våre leverandører: 

Alvdal

SCA Timber

Moelven

Bergene Holm

Marnar Bruk

 

Kilde: Alvdal - SCA Timer - ESSVE

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.12.2022
Icons/Large/Chat