En fin ting ved maling er at den kan blandes i de fleste farger og mange ulike glansgrader.

Slik matcher du maling og tapet

Stadig flere velger å kombinere maling og tapet. Noen rom med maling og noen med tapet, eller en kombinasjon i samme rom. Utfordringen kan være å finne tapet og maling som matcher. En fin ting ved maling er at den kan blandes i de fleste farger og mange ulike glansgrader.

Da er ekspertenes råd entydig:

– Finn tapetet først. Ut fra det kan man bruke fargeverktøy for å finne samme farge som er brukt i tapetet, råder Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

Fargebaren i butikken er et bra sted å starte. Hvis du ikke finner farge som passer, får du hjelp av de som jobber i butikken. De har fargevifte fra NCS eller andre fargeverktøy.

Maling i alle farger

– Maling kan blandes i de fleste farger og nyanser, så det er lett å finne farger som passer til tapetet, sier Cathrine Storesund hos Fargerike Raglamyr.

Hun har lang erfaring med salg av maling og tapet og har ikke tall på hvor mange hun har hjulpet fram til riktige farger.

Bergtatt av farger

Hun opplever at folk ofte gjør motsatt: farge først og deretter tapet. Årsaken er at mange synes det er lettere å finne farge.

Men videre i prosessen kan det da bli problemer.

– Noen ganger blir det så vanskelig å finne matchende tapet, at folk gir opp, forteller hun.

Hun forstår at det lett å bli bergtatt av alle de fine fargene som er på fargekartene nå og at folk fristes til å sette i gang

Dersom du ikke finner riktig farge i fargebaren, har forretningen andre fargeverktøy som blant annet NCS fargevifte.

Finn ditt tapet

Men ekspertens stalltips er likevel å finne tapet først.

– Da kan vi jobbe både med farger og stil samtidig. Siden maling kan blandes i alle mulige farger og glansgrader, står vi mye friere. På denne måten er det lett å komme fram til fine og personlige løsninger, sier hun.

– Start med å finne ut hva slags stil eller atmosfære du ønsker, så finner vi tapet som har riktig uttrykk. Deretter blander vi malingen. Da blir det perfekt, lover Cathrine Storesund.

Kilde: Ifi

Har du falt for blått? Du er ikke alene om det. I kombinasjon med tapet skaper du lett din egen stil.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
30.05.2024
Icons/Large/Chat