Tre er et levende materiale som myker opp og blir en levende kontrast til slette malte platevegger. Gulvet er furu Børstet Natur-Arctic-25x135mm fra Moelven.

Trehvitt er "in" inne!

Tre er en naturlig del av nordisk design og arkitektur som vinner stadig flere tilhengere også internasjonalt. Bruk av tre i interiør har hatt et oppsving i det siste, og det spås at dette er en trend som vil vare.

Tre er miljøvennlig materiale som er takknemlig å jobbe med fordi det passer til det meste. Og ikke minst – tre er godt for folk som ønsker å roe ned fra et hektisk og oppjaget tempo.

Sprekkpanel og glattpanel har mest appell til den nye tregenerasjonen. Her er det hvitlasert sprekkpanel i taket (to strøk), og hvitlasert glattpanel på veggen. Begge er furu.

Tre i samspill

Spennende kontraster i materialbruk i salongen Billy’s Bumble and Bumble på Aker Brygge i Oslo, tegnet av interiørarkitektfirma Inne Design AS.
– Tre er veldig aktuelt, vi bruker det i nesten alle prosjekter i en eller annen form. En materialplan blir ikke komplett uten, sier Merete Strand interiørarkitekt MNIL i Nyfelt og Strand AS. Men hun understreker at det ikke handler om tre rund baut, det skal være et fint samspill mellom ulike materialer for å skape det rette uttrykket.
Et av deres prosjekt som er blitt lagt merke til og framhevet som signalprosjekt er Grinilund kirke i Bærum. Der er hvitoljet ask brukt i kombinasjon blant annet med hvitlakkert stål og messing.

Spennende kontraster i materialbruk i salongen Billy’s Bumble and Bumble på Aker Brygge i Oslo, tegnet av interiørarkitektfirma Inne Design AS.

Skaper nærhet

Trematerialer tar natur inn i interiøret på en sofistikert måte, og det kler godt å stå mot moderne former og materialer med harde og kalde overflater.
– Tre er et ekte og varig materiale som skaper en lunhet det er vanskelig å få til på noen annen måte, sier hun.
Interiørarkitekt Strand synes det fine med tre er at det tåler å bli brukt, og at det blir mer personlig med tre.
– Tre skaper en form for nærhet som det også er behov for i offentlige bygg, sier hun.

Trematerialer tar natur inn i interiøret på en sofistikert måte, og det kler godt å stå mot moderne former og materialer med harde og kalde overflater.

Trenden sprer seg

Tre er et levende materiale som myker opp og blir en levende kontrast til slette malte platevegger. Gulvet er furu Børstet Natur-Arctic-25x135mm fra Moelven.

Anja Victoria Selli, interiørdesigner og produktutvikler for Moelven forteller at måten tre brukes på i store signalbygg sprer seg til privatmarkedet. Det er spesielt de unge som ser mulighetene og kombinerer tre med andre materialer slik at det varme uttrykket i treet kommer fram.

– Uttrykket skal være moderne, rent og enkelt. Veggpanel uten profiler, såkalt sprekkpanel, er det som øker mest i salg, forteller hun. De fleste kjøper materialene ferdig behandlet.

Demper akustikk

Pilen peker opp for tre til både for gulv, tak og vegger – små og store prosjekt. Et produkt som er spesielt i vinden er trespiler, som brukes både i tak og vegger, i alt fra eneboliger til store offentlige bygg. Et ekstra pluss med trespiler er at de demper akustikken, og dermed skaper gode rom både estetisk og lydmessig.

Nå løftes treet fram av en ny generasjon. De som ikke opplevde furutrenden på 80- og 90-tallet.

Finér er også tre

Et annet produkt i vekst er trefinér, forteller Tom Eidseter i Osmo. De leverer overflatebehandling til forhandlere og industrien og har nettopp levert en løsning for bjerkefinér til et større prosjekt der platene skulle behandles før montering.

– Finér skal behandles som annet tre. Og det er særlig innen de industrielle produktene økningen kommer, sier han.

Tre er en internasjonal trend. På interiørmessen Maison&Objet i Paris ble Sebastian Cox løftet fram som et talent med sitt kjøkkendesign i tre.

Ja, til det naturlige

Tresortene som etterspørres er eik, ask, bjørk, osp, gran og selvfølgelig furu. Industrien leverer ubehandlede materialer, men tendensen ar at de fleste ønsker materialene ferdig behandlet. Hvitpigmentert/hvitlasert behandling er favoritt. Årsaken er at de fleste ønsker å forsinke den naturlige gulningsprosessen i treverket, men det later ikke til at gulning er noe stort tema.

– Så lenge vi unngår gule lakkerte flater slik vi husker fra tiden med mye furu, går det bra, kommenterer Merete Strand.

At treet endrer karakter over tid sees på som positivt.

– Det flotte med tre er at det er et levende materiale, og etter hvert som aldringsprosessen går sin gang får det patina, mener arkitekt MNAL Birgitte Skjerve prosjektleder i Norske Arkitekters Landsforbund og en ivrig talsperson for tre i arkitekturen.

Hun mener at hva vi oppfatter som stygt og pent har med kultur og holdninger å gjøre, og at det nå er på tide å ta et oppgjør med at alt skal være så perfekt.

Ja, til tre som eldes

– Ordet patina er vesentlig, sier hun.

– Det handler om minner og sanser. Vi har levd i en tid der skillet mellom stygt og pent har gått mellom nytt og gammelt. Vi må lære oss å se det vakre i det som eldes. Det perfekte blir kjedelig, uten liv og sjel. Vi mennesker har behov for å ha det interessant. Flaten må ha nok kompleksitet i seg til å virke interessant. En trevegg med sjatteringer gir opplevelser, sier hun.

Bøler kirke er en av de nye kirkene med interiør i lyse trematerialer med hvitpigmentert ask i himling, fondvegg, lameller på sideveggene og innredning.

Kilde: Ifi.no

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
03.03.2023
Icons/Large/Chat