Hvilken kledning skal du velge?

Det kan være en utfordring å vite hva man skal velge utendørs. Og det er er bare ett av mange valg når man bygger eller skal pusse opp. Inntre Kjeldstad gir deg en guide til hva som passer best til ditt prosjekt - for å gjøre akkurat dette valget litt enklere for deg.

Det første valget

Ønsker du stående eller liggende kledning? Rent teknisk sett, så spiller det ikke så stor rolle om du ønsker det ene eller det andre, om det ikke er viktig for arkitekturen. Her går det mer på det visuelle enn det tekniske. 

Stående kledning har en smalende og løftende effekt. Bygger man et lavt hus, vil stående kledning være med å skape en illusjon om at det er høyere. Bygger du eller skal du kle et høyt men smalt hus, vil liggende kledning være med å dra øynene horisontalt, og huset oppleves bredere og større. 

Her ser du alle kledningstypene fra Inntre Kjeldstad

Finn kledningen hos Bygger'n

Men, trenger du å velge?

Neida. Du kan skape mer spennende overflater ved å kombinere stående og liggende kledning på ett og samme bygg. På dagens byggetrender, ser vi ofte en kombinasjon av stående kledning, og felter/områder med liggende, eller vice versa. Enda mer spennende blir det om du leker deg med ulike dimensjoner på kledningen – hva med en kontrastvegg til resten av huset der du planlegger uteområdet? 

Her ser du et godt eksempel på hvordan du er kreativ med kledningen

Se Inntre Kjeldstads utvalg av liggende kledning og stående kledning her.

Hold fasaden i tipp topp form, som ser huset ditt bedre ut - lengre. Bilde fra Inntre Kjeldstad.

Liggende kledning er en klassiker, og vil veilede øyet til at bygningen ser bredere ut.

Tradisjonelle bygg på Bakklandet i Trondheim.

Smal, stående kledning har vært en bestselger de seneste årene. Her er bilde av gran 19x148 dobbeltfals rett med midtspor.

Har arkitekturen og byggestrukturen noe å si?

Både ja og nei. Her er det ofte trender som endrer seg – hvis vi ser tilbake på 70-tallshusene, har de som oftest kun 1 etasje med kledning, og er kledd med stående kledning. Beveger vi oss inn i 90-tallet, er husene høyere og ofte med liggende kledning.

Hopper vi enda 20 år frem, så ser vi at funkishusene dominerer, og kledningen har blitt vesentlig smalere og strammere i uttrykket. Her er det ofte en kombinasjon med tre og mur. Den smale kledningen er en fin kontrast til slette murvegger, og er med å skape flere dimensjoner på bygget. Vil du krydre det litt ekstra, kan du kombinere kledning med lekter, for et moderne og mer tredimensjonalt uttrykk. 

Tydelige profiler eller ei? 

Ønsker du en minimalistisk stil med smalt, stående kledning, er dobbeltfals rett med midtspor et populært valg for å få det rette uttrykket.  

Historien sitter i veggene, sies det. Pusser du opp ei gammel trønderlån eller en gammel bygård, bør du kanskje finne en kledning som er mest mulig lik den originale. Det er noe med det å ta vare på historien. Har du et mindre historisk hus som du ønsker å modernisere, kan du kanskje leke deg litt mer. Smal kledning er i vinden nå, og vi ser ikke at det ender med det første. Da kan du også kombinere stående og liggende for et helt eget uttrykk. 

Tipsene er hentet fra Inntre Kjeldstads hjemmeside

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
31.01.2023

Andre artikler

Slik blir kledning til

Slik blir kledning til

Alvdal Skurlag AS gir deg innsikt i den grundige prosessen som omfatter impregnering, oljebehandling og tørke av trevirke. Resultatet er et naturlig impregnert trevirke med lang levetid og mindre behov for vedlikehold.

Vær kreativ med kledningen på huset ditt

Vær kreativ med kledningen på huset ditt

Skal du bytte kledning på huset ditt? Hva med å gjøre en liten vri og legg kledning fra Inntre Kjeldstad rundt inngangsdøren i en annen retning enn resten av huset.

Icons/Large/Chat