Vi anbefaler at du planlegger isolering sammen med fagpersoner. Ofte vil hele eller deler av jobben måtte utføres av dem.
Byggeforskriftene angir nemlig i dag et minimumskrav for isolasjon, noe som betyr at også nye bygg ikke nødvendigvis er godt nok isolert.
Byggefeil kan også føre til fukt- og råteskader, som igjen kan utgjøre en helsemessig trussel.
Så ved å sjekke og forbedre isolasjonen i huset ditt, kan dette gi lavere energiutgifter, bedre komfort og kan også forbedre energimerket på boligen.
Glava anbefaler
Det er ikke bare isolasjonstykkelsen som avgjør hvor effektiv isolasjonen er. Utførelsen av arbeidet med tett dampsperre og god vindtetting er også svært viktig. Glava anbefaler derfor at du planlegger og gjennomfører isolering sammen med fagpersoner.
Spør gjerne din lokale Bygger'n om du trenger hjelp av fagpersoner til isoleringsjobben.
Byggeåret er den letteste måten å avsløre behovet for etterisolering på.
Verdt å vite
BEST EGNET FOR DEG SOM
Skal bygge nytt
I fremtiden vil trolig alle nye boliger bygges så effektivt at de produserer mer energi enn de bruker. Som et skritt på veien, vurderer norske myndigheter at all nybyggingskal skje på passivhusnivå innen 2015 – 2020. . Enova anbefaler at du velger den beste energistandarden når du først bygger, og ikke bare følger dagens minimumskrav. I dag krever Plan- og bygningsloven 20-30 cm isolasjon i gulv, 30-35 cm i tak og 20-25 cm isolasjon i yttervegger i nye boliger. De laveste tykkelsene angir minimumskrav, og betyr at du gjennom en kontrollregning må vise at samlet energibehov ikke overskrider en fastsatt energiramme. Et passivhus har til sammenligning 5-20 cm mer isolasjon enn vanlig.
Skal bytte bolig
Vurder etterisolering samtidig som du utfører annet oppussingsarbeid i forbindelse med flytting. Innføring av energimerkeordningen har gjort det mulig å skille godt isolerte boliger fra dårlig isolerte. Energimerket består av en energikarakter og en oppvarmingskarakter, og skalaen går fra A (best) til G. Les mer på www.enenergimerking.no.
Skal bygge om, rehabilitere eller pusse opp
Når du først er i gang med arbeid i boligen, er det både enklere og rimeligere å ta isoleringsarbeid samtidig.
FORDELER OG ULEMPER - Utvendig etterisolering
Fordeler:
Ulemper:
Enova anbefaler utvendig isolering.
FORDELER OG ULEMPER - Isolasjon av innvendige skillevegger
Fordeler:
FORDELER OG ULEMPER - Innvendig etterisolering:
Fordeler:
Ulemper:
FORDELER OG ULEMPER - Etterisolering ved innblåsing
Fordeler:
Ulemper:
Så mye sparer du
For å gi en pekepinn på hvor mye energi du kan spare, har Enova laget en tabell basert på et hus med 10 cm isolasjon i gulv, tak og vegger fra før. Etterisoleringen i eksempelet bringer deg opp til dagens forskriftsnivå.
Hvis du ønsker å beregne energibesparelsen ved isoleringstiltak i din bolig, ta kontakt med Enova Svarer på telefon 800 49003. Det er gratis å ringe Enova Svarer fra fasttelefon
Disse tiltakene gir best effekt i forhold til investeringen:
Krav og historisk oversikt
U-verdien (W/m2K) for en bygningsdel angir hvor god varmeisolasjonen er, og lav U-verdi betyr god varmeisolasjon. Bygningsdeler har forskjellig krav til U-verdi. Tabellen under viser dagens krav til U-verdi, samt tidligere krav og anbefalte nivå:
Bor du i et verneverdig eller gammelt hus?
Termografering er en god måte å dokumentere at isolasjon og vindtetthet er håndtverksmessig utført. Det kan derfor være nyttig å få utført trykktesting og termografering dersom du ønsker å dokumentere tilstand og standard. For best mulig effekt, bør termografering kun utføres i den kalde årstiden.
Før og under termograferingen, må man sørge for at det er undertrykk inne i boligen. Det kan samtidig være naturlig å trykkteste boligen for å finne ut hvor tett den er totalt sett. Om du trykktester boligen og finner at du har større luftlekkasje enn det som står i forskriftene, kan du vurdere termografering for å finne ut hvor problemet er. Konsekvensene av luftlekkasjer er mye større enn ved manglende isolasjon. Les mer om trykktesting og termografering i egen kjøpsveileder.
Termografering avslører hvor varmetapet er størst.
Hva er en kuldebro?
En kuldebro er et område i bygningen der isolasjonen er vesentlig dårligere enn i resten av bygningen. Typiske kuldebroer er gjennomgående metallprofil i vindu, ubrutt betong gjennom bygningskonstruksjonen eller ”hull” i isolasjonslaget, hvor isolasjonen ikke er støtt sammen eller slutter seg helt til stenderne. Når isolasjon legges riktig, unngår du kuldebroer.
Huskeliste når du skal kjøpe
TIPS
Foruten høye utgifter til oppvarming vil dårlig isolering føre til kalde gulv og vegger. Luftlekkasjer kan merkes som trekk rundt vinduer, dører og i overgang mellom vegg og gulv/tak. Med god isolering blir overflatetemperaturen på innvendige flater så høy at det ikke medfører «kaldras» og dårlig inneklima. Da kan romtemperaturen senkes litt og du sparer energi. I tillegg får du økt komfort og et sunnere inneklima.
Kilde: Enova - (Bilde fra Glava og Rockwool)