Julevedlikehold
Julefreden senker seg over oss mens vi forbereder oss på et nytt år med nye hjemmeprosjekter.
Mange retter blikket mot hjemmet i jula - det er her nære og kjære skal møte og feire jula. Førjulstiden er derfor en ypperlig tid til å ta litt ekstra godt vare på boligen.
Julevasken er vedlikehold
Julevasken er ikke bare nødvendig for å skape et innbydende hjem for gjester - den gjør også selve hjemmet godt. Inneklimaet, møbler, gulv og mer har godt av at støv, fett og gjørmerester vaskes bort. Julevasken er en god mulighet til å inspisere tilstanden på boligen, og inneholder også flere viktige vedlikeholdsoppgaver. Blant de viktigste er rengjøring av filter og sluk.
Fliter må rengjøres for å ivareta ytelse, forebygge lukt og fukt, og for å redusere brannfare.
- Kjøkkenfiltere dekkes til med fett over tid. Filtrene kan ganske enkelt vaskes i vaskemaskinen, men særlig fette filtre bør ligge i vann og forhåndsvaskes. Enkelte filter tåler ikke maskinvask, så det er lurt å sjekke bruksanvisning for ditt filter først.
- Avtrekksfilter fylles med støv. Skru av viften og støvsug eller tørk over med tørr mikrofiberklut for å ta støvet.
- Filteret i tørketrommelen fylles opp med lo, hår og mer, og må tømmes jevnlig ut ifra bruk og behov.
Sluk må tømmes og rengjøres jevnlig for å unngå tette rør, vond lukt og i verste fall vannlekkasje. Dette burde gjøres langt oftere enn hver jul - minst fire ganger i året.
- Nyere bad har gjerne en kopp i sluket som gjør det enklere å rense. Løft opp koppen, tøm den og skyll sluk og kopp godt
- Sluk på eldre bad er litt mer kronglete å rengjøre. Her må du som oftest fjerne rist for så å grave etter hår og annet smuss som har samlet seg.
- Ikke glem sluk og vannlås på kjøkkenet og vaskerom
Om du hyrer inn vaskehjelp til å rengjøre før jul, er det ikke sikkert at filter- og slukvask er inkludert. Du burde i så fall ta deg av det selv - både sluk og filtre kan virke litt ekle å vaske, men jobben er som oftest raskt gjort.
Pass på de koselige, levende flammene
Adventslys, utallige telys og kubbelys og fyr i peisen lyser og varme opp norske hjem i desember. 32 personer har imidlertid mistet livet sitt til brann allerede i år, og desember er alltid måneden med flest branner i året.
Man skal med andre ord ha et våkent øye til levende flammer i julen:
- 1. desember var røykvarslerens dag som minner om å teste røykvarsleren og bytte batteri. Har du ikke gjort det, gjør det nå.
- La ikke levende lys stå og brenne uten oppsyn, og plasser dem unna tekstiler og annet brennbart materiale
- Hold levende flammer utilgjengelige for hunder, katter eller barn som kan komme borti dem
- Fyr korrekt i peisen. Vær var på overfyring, våt ved og dårlig trekk. Dette øker sannsynligheten for pipebrann
- Ikke forlat ildstedet uten oppsyn
- Fyr ikke med juletreet!
- Opprettet
- 19.12.2022
- Oppdatert
- 19.08.2024