Undergulvet må være fast, rent, jevnt og fritt for fukt før jobben begynner.

Gulvet under gulvet

Parkett, laminat, vinyl, linoleum, gummi, kork, tepper og teppefliser – alle disse gulvvariantene stiller krav til underlaget de legges på.

Felles for alle typer gulvbelegg er at underlaget må være av en viss beskaffenhet før du går i gang med gulvleggingen. To hovedhensyn dominerer: Krav til at undergulvet er fast og rent og jevnt – og at det er fritt for fukt.

Men det er også andre faktorer det er like viktig å ta høyde for:

Jevnhet

Kravet til jevnhet er spesielt viktig når det dreier seg om harde gulv, parkett eller laminat. For å sikre seg best mulig mot svikt og knirk må høydeforskjeller være mindre enn tre millimeter over en avstand på to meter. Er ujevnhetene større enn dette bør undergulvet justeres ved sliping eller sparkling. Mindre ujevnheter vil oftest bli rettet opp av underlagsmaterialet du benytter.

Vær nøye med at det ikke kommer forskjellig rusk og rask under det nye gulvet når du legger det på plass. Fei opp alle løse partikler.

Underlagsmaterialer

Underlagsmaterialer kan du få med og uten fuktsperre - og med og uten lyddemping.

Gulvmaterialet må ikke utsettes for fuktighet fra undergulv. Dersom det er usikkerhet om hvor tørt det er i rommet bør det alltid benyttes en fuktsperre mellom undergulv og gulvbelegg.

Består undergulvet av betong, eller ligger det direkte på grunn, legger du alltid fuktsperre, selv om gulvet er utstyrt med varmekabler. Som fuktsperre kan du benytte to millimeter plast som tapes i alle skjøter og legges med overlapp. Plasten må dessuten trekkes et lite stykke oppover veggen og festes bak gulvlisten i etterkant.

Renovering

Om du taper sammen underlagsmaterialet i skjøtene holder det seg lettere på plass under gulvleggingen.

Om du velger å legge det nye gulvet oppå en gammel parkett eller laminat, bør du legge gulvbordene på tvers av de som ligger der fra før. Imidlertid vil det som regel være best å fjerne det gamle gulvet før du legger nytt gulv.

Gamle vinylgulv, linoleumsgulv, nålefilt og tynne, tettknyttede vegg-til-vegg-tepper kan fungere som underlag – men det anbefales at de fjernes.

Dører

Om du velger å beholde det gamle gulvet er det viktig å sjekke det nye gulvet ikke bygger så mye at det kommer i konflikt med dørene.

Kilde:IFI

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
12.10.2023
Icons/Large/Chat