Vit hva du vil før du går til innkjøp av maling. Vi hjelper deg på veien med fire gode tips.

Slik finner du rett maling

Det finnes et hav av ulike malingprodukter som alle er beregnet på ulike oppgaver.

Rett maling - fire tips

Det er ikke sikkert at malingen vi bruker til kjøkkenskapene, er like godt egnet til veggene i stuen. Her er en guide til hvordan du finner riktig maling til det du har tenkt å gjøre.

For alle flater i hjemmet finnes malinger som kan brukes for å forskjønne eller gi bedre bruksegenskaper. Hva rommet brukes til, hvilken familiesituasjon du står oppe i og hvilket sluttresultat du ser for deg, påvirker også hva som er det beste valget.

Her er fire punkter du bør tenke gjennom før du går til innkjøp av maling.

SKIMMER: Malinger med metallisk glans kan fremheve detaljer i interiøret, eller forhøye inntrykket av hele vegger.

1. Hvilket rom skal jeg male i?

Veggene i gangen, i vaskerommet, på kjøkkenet og kanskje også på barnerommet, er ekstra utsatte for slitasje og smuss. Her må flatene være robuste og kunne tørkes av ved behov - uten at det oppstår skjolder.
Helmatte veggprodukter har ofte en ømfintlig overflate, og velger du å bruke slike produkter, må du belage deg på at det lett oppstår merker og det kan innebære raskere behov for å male om.
På områder med moderat eller lav slitasje, slik som ved fjernsynsapparatet eller veggene på soverommet, kan helmatte malinger være godt egnet.

VASKBART: På kjøkkenet står veggen i fare for å bli tilgriset med stenk fra oppvaskbenken og fettsprut og klisne fingre kan lett sette merker på de malte flatene. Her er det en fordel å velge en maling med utstrakt vaskbarhet.

2. Hvilke flater skal behandles?

  • Flater du tar i med hendene må takle berøring; dører, møbler, kjøkkenskap og lister for eksempel.
  • Noen malinger løses opp av hudfett, andre får riper hvis du kommer borti den malte flaten.
  • I vindusposter, på bord og flater der du setter fra deg blomsterpotter og kaffekrus og annet, bør malingen være hard og ikke termoplastisk, slik at den ikke blir myk og klebrig hvis den blir varmet opp av solskinn eller varme gjenstander.

FARGEEKTE: Med helmatt veggmaling kommer veggfargen skikkelig til sin rett. Inntrykket blir rolig og eksklusivt.

3. Hvordan ønsker jeg at sluttresultatet skal se ut?

Malingens glans har stor betydning for hvordan flaten ser ut ferdig malt.

  • En matt flate gir et eksklusivt og rolig inntrykk, og fargen du velger kommer frem på en utsøkt måte.
  • En blankere flate blir mer livlig, den reflekterer og sprer lys, og kan gjengi farger i omgivelsene. Lyse farger er mer kameleoner enn mørke, og vil i større grad bli påvirket av farger fra møbler og gjenstander i nærheten.
  • Belysningen spiller også en stor rolle: Hvilket lys du har, hvor det kommer fra og hvilken farge det har, bidrar til hvordan flatene ser ut.
  • I tak foretrekker mange matte malinger, men et flott paneltak kan godt kle en blankere maling.

Malingens påføringsegenskaper vil også kunne sette sitt preg på overflaten. Noen malinger flyter bedre ut enn andre og etterlater lite penselstriper, mens verktøymerker er mer synlige i andre malinger.

På skapdørene på kjøkkenet kan penselstriper være vakkert, men du ønsker kanskje ikke penselstriper i det malte gulvet. Tyntflytende malinger kan i sin tur lettere gi sig og rennemerker på vertikale flater.

EFFEKTFULLT: En vegg kan være så mye mer enn bare en malt flate. Lag en oppslagstavle eller et stort felt for tegning med kritt. Tavlemaling kan brekkes i mange farger!

4. Ønsker jeg ekstra effekter?

Tavlemaling: Det finnes ekstremt matt og slitesterk maling som fungerer som krittavler, og som kan brekkes i hvilken farge du ønsker. På tilsvarende måte finnes svært blanke og poretette malinger som kan fungere som et whiteboard.

Ekstra vaskbar: Steder du vet vil bli skitne, bør males med ekstra vaskbare malinger, eller forsegles for å få en mer robust overflate.

Metallskimmer: Detaljer, enkelte flater og gjenstander kan fremheves med maling med metallisk skimmer. Slike malinger finnes i en rekke farger, samt i metallfarger som kobber, sølv og gull blant annet.

Våtrom: Til vegger i baderom og vaskerom bør man bruke spesialprodukter som er beregnet for våtrom. Disse inngår i egne malingsystemer, der alt fra underlag til sparkel og selve malingen henger sammen.

Transparent: Beiser og hardvoksoljer gir et transparent resultat, der underlaget skinner gjennom, mens dekkende behandlinger skjuler treverkets egenfarge, men lar strukturen stå igjen som i relieff.

Når du har funnet ut hvilke krav rommet og flaten stiller til malingen, hvordan du vil at sluttresultatet skal bli og om du ønsker noen ekstra effekter, har du et godt utgangspunkt når du skal kjøpe inn maling.

Kilde: Ifi.no

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.12.2022
Icons/Large/Chat