Slik lykkes du med fargevalget

Det er hovedsakelig 3 grunner til at fargene du plukker til kontor- eller boligprosjektet ditt ikke fungerer slik du hadde håpet på.

Dette gjelder spesielt om du har valgt såkalte nøytrale farger som grått, hvitt, beige eller greige (en blanding mellom grått og beige).

85% av all maling som selges hører inn under denne gruppen og det er de nøytrale fargene som byr på størst utfordring.

Dette sier Nancy Sporheim, som er Daglig leder i Interørarkitetkfirma Unilon AS og Skandinavias eneste sertifiserte true Colour Expert.

 

Jeg har holdt fargekurs i mange år og har i de siste par årene prioritert å øke kompetansen til fagfolk (som malermestere, ansatte i fargehandel, møbelindustrien, interiørarkitekter, arkitekter og andre som jobber med å gi fargeråd til kunder)

De samme bommertene gjentar seg gang på gang - også hos de som tar betalt for å gi profesjonell veiledning.

Her er mine "topp 3 feil " du bør forsøke å unngå:

1. Du sammenligner ikke undertonene i fargene

Den første feilen er at du ikke sammenligner undertonene i den nye fargen med undertonene i de eksisterende fargene. En undertone er en farge som ligger under - eller som kan ses gjennom en annen farge. Alle farger bortsett fra de helt rene primærfargene (rødt, gult, blått) har undertoner. Såkalte nøytrale farger kan ha flere undertoner så her må du passe på at de fungerer sammen. En hvit farge med gul undertone (gulskjær) ser gjerne skitten ut sammen med en kald farge som for eksempel gråblått.

2. Du blander "rene" og "skitne" farger

Tabbe nummer to er at du blander "rene og skitne" farger med hverandre. Alle farger har en «ren» eller «skitten» versjon. Det starter med en ren klar og lys farge som utvikler seg mer og mer mor den grålige og nøytrale enden av spekteret. En «skitten farge har altså typisk mye grått/beige i seg noe rene farger ikke har. Dersom veggfargen er for ren eller klar vil gardiner, møbler og teppe fort kunne virke stygge og grå i forhold. I noen tilfeller fungerer det, men hovedregelen er at fargeharmoni skapes ved å holde rene farger sammen og skitne farger sammen i det område du fargesetter.

Bilde: Unilon.no

3. Du har ikke tatt hensyn for rommets belysning

Den tredje feilen er å velge farger uten å tenke på belysningen i rommet. Lys og farger er uløselig knyttet til hverandre og opplevelsen av farger er avhengig av både at det er lys og av type lys. Et helt mørkt gulv krever mye mer lys enn et lyst gulv som har en mye bedre refleksjonsevne. Videre vil en nøytral farge oppleves ganske forskjellig i et nordvendt rom ( som har et kaldere lys) kontra et vestvendt som har et varmere dagslys.

Bilde: Unilon.no

En sammenligning av fargene i kontekst (se alle fargene du skal ha i rommet inntil hverandre) er helt avgjørende for at du skal få et vakkert og varig resultat. Det aller beste rådet jeg kan gi deg har du sikkert hørt før: Kjøp en prøveboks og mal et oppstrøk på veggen i det rommet du skal bytte farge. Om du holder noe helt hvitt (eller sort) sammen med den nye fargen vil den gamle veggfargen ikke forstyrrer synsinntrykket ditt.

Nancy Sporheim, True Color Expert

Nancy Sporheim er Daglig leder i Interørarkitetkfirma Unilon AS. Hun er Skandinavias eneste sertifiserte true Colour Expert og har lang erfaring som Kurs- og foredragsholder innenfor farge- og interiør.

I høst holder Nancy kurs innenfor Farge- og Interiør for Bygger'n ansatte. og vil i tillegg dele noen nyttige tips og råd her på Bygger'n Ekstra.

Informasjon om Unilon sine prosjekter og kurs finner du på Unilon.no

Kontakt

Telefon: 214 20 999

Mobil: 930 09 930

E-post: nancy@unilon.no

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
03.03.2023
Icons/Large/Chat