Bilde: Nordpeis

Det finnes en peis for alle

Velg en rentbrennende peis som er tilpasset bolig og varmebehov.

Det finnes mange gode grunner til å investere i et nytt ildsted: du kan redusere strømforbruk vesentlig og samtidig nyte god varme, du kan nyte synet, lukten og lyden av levende flammer, du får en fin verdiøkning på boligen, vedfyring er miljøvennlig, og ingenting slår peiskos i hyggefaktor. 

Men når du kjøper peis, er det viktig å kjøpe en som passer boligen din, at den blir fyrt korrekt i og at den er rentbrennende. Ettersom alle vedovner og peisinnsatser solgt etter 1998 er rentbrennende, er ikke dette noe du trenger å forholde deg til med mindre du kjøper en åpen peis eller kjøper brukt. 

Hva er en rentbrennende ovn?

Hva vil det egentlig si at et ildsted er rentbrennende, og hvorfor er dette så viktig? Det betyr, i all enkelhet, at ildstedet er langt mer effektivt enn et eldre ildsted. Veden utnyttes bedre blant annet på grunn av “to-stegs lufttilførsel”. Sekundærluften sørger for at avgasser også forbrennes. Dette både øker effekten til ovnen og fører til mindre luftforurensning. 

En eldre vedovn har en effektgrad på rundt 40 prosent, mens rentbrennende ovner har en effektgrad på opp mot 80 prosent, ifølge Varmefag. Har du en eldre vedovn eller peisinnsats, kan det være vel verdt det å bytte den ut med en ny - rentbrennende ovn. Og hvis du skal  anskaffe deg nytt ildsted brukt, pass på at du kjøper et som er rentbrennende. 

Det er skuffende nok slik at åpne peiser er minst like ineffektive som eldre vedovner, uansett om de er av det nyere slag. Mye av varmen som en åpen peis produserer vil forsvinne rett opp i pipa. En peisinnsats vil imidlertid være løsningen på dette problemet: Ved å montere en peisinnsats i den åpne peisen, vil du øke effekten vesentlig samtidig som du fortsatt kan åpne dørene for full peiskos. 

Husk at dersom du må sette inn ny skorstein, eller gjøre vesentlige endringer på skorsteinen, er dette søknadspliktig. Etablering av nytt ildsted som ikke medfører dette, er som oftest ikke søknadspliktig, men du må melde fra til Feiervesenet.  

Stor valgfrihet

Når du velger ovn, burde du ta utgangspunkt i boligen din og hvor stort varmebehovet er. Du burde først og fremst ta utgangspunkt i boligens varmebehov om vinteren, ifølge SINTEF - du kjøper ikke peis for hyggefyring om våren og høsten. Energieffektiviteten til boligen har videre mye å si - en nyere bolig med høy energieffektivitet har lavere oppvarmingsbehov enn en eldre og dårlig isolert bolig. Ovnvalg burde samsvare med dette, ellers blir det fort enten for varmt eller for kaldt. 

Utover dette har du mange valgalternativer. Det finnes mange stilrene, moderne vedovner med stor glassflate, men du finner også mer nette og tradisjonelle jernovner med utgravingeringer. Vedovnen Jøtul F 373 Advance er et godt eksempel på en moderne ovn med store glassfater, og Jøtul F 100 er en pen, tradisjonell vedovn med norsk håndverksmønster. I tillegg kan du gå for storslåtte klebersteinsovner med stein fra Norge eller den svenske klassikeren kakkelpeisen. Du kan dekorere peisen eller veggen bak med skiferstein eller vedovnen kan gli subtilt inn i veggen slik at det er flammene som blir hovedfokuset. Peisinnsatsen Peis Monaco fra Nordpeis er et godt eksempel på et stilrent og moderne peisvalg. 

Opprettet
Oppdatert

Andre artikler

Sjekkliste før du kjøper ny vedovn

Sjekkliste før du kjøper ny vedovn

Her er noen tips om hva som er lurt å tenkte på før du kjøper ny vedovn.

Optimal vedfyring på hytta

Optimal vedfyring på hytta

Slik oppnår du optimal trekk og riktig fyring.

Varme som varer

Varme som varmer

Slik får du mest mulig ut av vedfyringen.

Fem gode grunner til å velge riktig oppvarming

Fem gode grunner til å velge riktig oppvarming

En av fordelene med å bygge nytt, er at du har alle forutsetninger for å legge til rette for energieffektiv oppvarming. Men hvilke oppvarmingskilder bør du velge?

Vinteren er høysesong for kos og varme

Vinteren er høysesong for kos og varme

På samme tid som temperaturene synker ute, tiltar kosen inne. Å forberede boligen for vinterkos med familien kan øke både bo- og livskvalitet. Her gir vi deg rådene.

Fyrer du på en miljøvennlig måte?

Fyrer du på en miljøvennlig måte?

En god ovn, riktig installasjon og kvalitet på veden er de viktigste faktorene for effektiv og miljøvennlig vedfyring.

Icons/Large/Chat