Ha en trygg og brannfri jul

Desember er høytiden for brann. Ta derfor alle forholdsregler. Her er våre tips.

Det er få ting som sier julehygge like godt som stearinlys, fyr i peisen og juletre med lys og stjerne. Dessverre er også desember, sammen med januar, tiden hvor det oppstår flest boligbranner. Ifølge Brannvernforeningen er levende lys, feil bruk av elektrisk utstyr og utstrakt bruk av skjøteledninger typiske brannfeller. 

La oss derfor alle ta forholdsregler for å sikre en flott og trygg julefeiring i år.

Levende lys

Stearinlys er dessverre en stor synder når det kommer til boligbranner. Det er lett å glemme lysene man tenner, og det er lett å plassere dem litt for nærme, eller oppå, brennbart materiale. 

Det tryggeste er unektelig å bruke LED-stearinlys. Om du likevel velger å bruke levende lys, husk å aldri la dem stå alene, plasser dem på et trygt underlag og hold dem unna brennbart materiale. 

Brannfarlig julepynt

Det er mange som har arvet fin julebelysning som brukes hvert år. Flotte og nostalgiske som disse kan være, er også eldre belysning mer brannfarlig. Gamle juletrelys kan for eksempel bli veldig varme, så bytt de helst ut med noen nyere. 

Moderne belysning er i stor grad trygg, men også her kan det gå galt om det behandles feil. Gode tips er å passe på at ledninger er i god stand, bruk skjøteledninger riktig og unngå at ledninger kommer i klem i dørkarmer. I tillegg er det alltid lurt å skru av lysene når du legger deg eller når du forlater heimen.

Fyr trygt i peisen

Det er hyggelig med en knitrende peis, men den utgjør imidlertid en brannfare hvis du ikke bruker den riktig. 

Du skal hverken fyre for hardt i peisen eller strupe lufttilførselen slik at du får ulmebrann. For hard fyring vil skape for sterk varmeproduksjon og øke faren for pipebrann, og ulmebrann vil føre til dannelse av mye beksot. Beksot øker faren for pipebrann. 

Husk også å oppbevare aske i en brannsikker beholder, da glør kan vare lenge. Ikke la peisen brenne alene og fyr for all del ikke med juletreet. Barnålene brenner for raskt og varmt for ildstedet, og frigir i tillegg farlige gasser.

Ikke forlat julemiddagen alene på kjøkkenet

Rundt halvparten av boligbranner oppstår på kjøkkenet. Husk derfor på å ikke forlate julemiddagen alene, i alle fall ikke over lengre tid. Unngå også å kjøre oppvaskmaskinen, vaskemaskinen eller tørketrommelen når det er ingen hjemme. 

Mange vasker huset skikkelig før jul, og denne vasken bør inkludere en grundig vask og skrubb av ovnen for å fjerne gammelt fett og matrester, og slik redusere faren for brann. 

Har du en eldre komfyr uten komfyrvakt, kan det være verdt det å kjøpe en ny. Nyere komfyrer er mer brannsikre, og komfyrvakten gir økt trygghet. 

I dag er det krav om komfyrvakt i alle nye boliger. Den overvåker bruken av komfyren, og setter i gang en alarm dersom det oppstår fare for brann. Om ingen responderer på alarmen, skrus komfyren automatisk av. 

Er du klar for et nytt kjøkken, med en flott ny komfyr og komfyrvakt, har Norema mye å by på. Spør oss i din nærmeste Bygger'n-butikk.

Vær klar for brann 

Selv om man er aldri så forsiktig, kan en brann oppstå uforutsett. Det er derfor viktig å være beredt. Sørg for at alle røykvarslerne er velfungerende ved å teste dem en gang i måneden, og skifte batteri ved behov. Sørg også for at familien, inkludert gjester som kommer for å feire jul, vet hvor brannslukkeren er og hvordan den skal brukes. 

Heldigvis rammer boligbrann et fåtall, men det er alltid best å være føre var. Med noen få forholdsregler burde julen i år også bli både trygg og trivelig.

Opprettet
20.12.2023
Oppdatert
20.12.2023
Icons/Large/Chat