Peisen byr på varme og kos, men fyr for all del ikke med juletreet

Kalde vinterdager og høye strømpriser gjør vondt for bankkontoen. Heldigvis finnes det flere alternativer til oppvarmingskilder som kan gjøre bankkontoen blid igjen.

Med kuldegrader og høye strømprisen som spiser av økonomien, er det i disse dager fristende å ty til peisvarme. Nå som julen er et tilbakelagt kapittel, må du likevel for all del ikke brenne juletreet i peisen. Kvae og barnåler kan føre til såpass voldsom varmeutvikling at det kan ende med pipebrann, og der gikk den spareplanen opp i røyk. Det vi derimot anbefaler er en blanding av tørre vedkubber og tennbriketter. 

Alle vet at vedfyring kan redusere strømutgifter, men visste du at riktig vedfyring kan redusere utgifter enda mer? 

Her er noen enkle tips til hvordan du fyrer for å spare mest mulig penger, og samtidig unngår forurensning:

  1. Har du overtatt et eldre hus med en koselig åpen peisløsning, eller har du en vedovn som ble installert før 1998? Hvis du skal fyre jevnlig, bør du vurdere å bytte ut dette. Mange synes det er sjarmerende, men det kan være både brannfarlig, miljøskadelig og et pengesluk. Nyere vedovner har et forbrenningsprinsipp som gir reduserte utslipp og holder bedre på varmen, noe som igjen gir sparte kostnader. Bygger’n har et stort utvalg vedovner fra de kjente merkevarene Jøtul og Nordpeis.
  2. I likhet med juletrær, brenn heller ikke julegavepapir, søppel eller avispapir i peisen. Det forårsaker ekstreme utslipp, som i verste fall kan ende med pipebrann.
  3. Sørg for god oksygentilførsel. Sett et vindu på gløtt, og start med å ha ovnsdøra åpen, hvis du fyrer i en kald ovn. Når det har blitt tilstrekkelig med varme, kan du lukke både dør og vindu, men la luftspjeldet til ovnen være åpent en god stund før du etter hvert reduserer åpningen. Hvis du ikke reduserer ned lufttilførselen, blir temperaturen i pipa for høy, og du risikerer både pipebrann, sløsing med ved, og at fuglene får mer varme enn deg.
  4. Vær effektiv når du legger inn vedkubbene, men ikke åpne ovnsdøra for fort. Du vil ikke dra røykgass ut i rommet, og risikere at familien får hosteanfall, så la døra stå minst mulig åpen når ovnen er varm.
  5. Legg store kubber nederst, små øverst, og deretter tennbriketter på toppen. Legg vedkubbene horisontalt, og ikke la de være i kontakt med vegger eller glass. I motsetning til hva mange tror, bør du også tenne bålet fra toppen. På denne måten får du raskere varme, bedre oksygentilførsel, samt at du reduserer både partikkelutslipp og pengeutslipp!

Andre billige oppvarmingskilder 

I tillegg til vedfyring, finnes det også andre billige alternativer til oppvarming. Du kan for eksempel skaffe deg vannbåren varme eller varmepumpe. Du får varmepumper i flere ulike varianter. De kan monteres i form av vannbåren varme i gulvet, eller som vifter i tak eller på vegg. Vegghengte varmepumper er det vanligste, og kalles for luft-til-luft-varmepumpe. Pumpen henter energi fra luften ute, og gjør det om til varme som pumpes ut i huset. 

Vannbåren varme er oppvarmet vann som blir fraktet rundt i huset via rør i gulvet eller gjennom radiatorer. Hvis du for eksempel skal pusse opp badet, kan det være mye å spare på å legge vannbåren varme i stedet for elektriske varmekabler. Med disse ovennevnte alternativene til oppvarming, kan du du gjøre både miljøet og bankkontoen en stor tjeneste.

Opprettet
20.12.2022
Oppdatert
22.03.2023
Icons/Large/Chat