Peistrender og fyring med Mr. Fireplace

Christian Søderholm Johannessen varmer både hus og hjerter gjennom jobben sin som peismontør.

Hjemme hos Torunn Grønli på Heimdal i Trondheim har en peiskasse blitt selve hjertet i huset. Et bindeledd mellom kjøkkenet og stua, og like fullt et møbel som sofaen, lampene eller maleriet på veggen.

- Jeg er kjempefornøyd. Det kunne ikke blitt bedre. Vi målte opp og forklarte montørene hva vi ønsket. Og vipps, var det gjort. Det er så bra, sier Grønli.

Uendelige peis-muligheter

I kjelleren skal det settes opp en frittstående peis som skal varme barnerommene. Her er både praktiske og estetiske ønsker ivaretatt. For mulighetene er mange når det kommer til vedovner.

Her kan du se hva Bygger’n har av vedovner til både hjem og hytte.

- Det beste med jobben er å sette opp noe som kundene virkelig ser frem til å få i hus, og se de kjempefornøyde etterpå. Det er prima. Ikke bare varmer denne jobben huset, men hjertet mitt også, sier peismontør Christian Søderholm Johannessen i Varmeforum. Det er tydelig at han brenner for faget sitt, og ingen overraskelse at han kaller seg Mr. Fireplace på Instagram.

- Jeg syntes det var et artig navn. Og det var av en eller annen grunn ikke tatt allerede, ler han.

Folk tenker for stort

Kunder har gjerne både tegnet og beskrevet i detalj sine ønsker om den nye peisen når montørene starter jobben. Men det er ikke alltid så enkelt å vite hva som kommer til å fungere i huset.

- Noen tenker litt for stort i forhold til arealet som er tilgjengelig. De glemmer også at vedovnen må ha god ventilasjon. En peiskasse for eksempel trenger mye luft, og nye, tette hus må ofte koble på ekstra friskluft for at den skal fungere godt nok, sier Søderholm Johannessen.

Regelen er derfor; mindre ovner til mindre rom, og større ovner til større rom.

 

Tenn fra toppen

Når det gjelder utførelsen på vedovnen, vil folk ofte ha så mye glass som mulig.

- Glass er populært, og da er det viktig å fyre riktig for at ikke glasset skal bli skittent. Nye, moderne ovner brenner seg selv rene hvis man fyrer riktig.

- Hvordan fyrer man riktig da?

- Bruk godt med ved, gjerne grove kubber nederst og tynnere øverst. Tidligere tente mange opp nedenfra, men det er helt «ute» nå. Man skal tenne fra toppen, sier montøren.

Han forklarer at dette er viktig for å få godt med trekk i pipa fortest mulig, og flammene er nærmere pipa når det tennes fra toppen. God luft, tørr og god ved er også avgjørende faktorer. Ikke bruk ovnen som søppeldunk. Ren ved og opptenningsbriketter er alt som trengs.

- Gasser vil også forbrenne best på denne måten. Så mitt tips er; få et godt bål, tenn fra toppen, så blir det kjempemessig alt sammen, konkluderer montøren.

Planlegg peisen nå

Selv om det går mot varmere dager, kan våren likevel være et bra tidspunkt å tenke på hva slags peis du vil skal varme deg når høsten kommer.

Skal du renovere eller pusse opp, er det lurt å kontakte feiervesenet. De kommer og tar en røyktest slik at du finner ut om pipa fungerer som den skal.

Ta kontakt med din nærmeste Bygger’n-butikk, så hjelper vi deg med råd om fyring og valg av vedovn.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.12.2022
Icons/Large/Chat