Trenger du et sommerprosjekt? 

Kanskje tiden er inne for nye vinduer og dører? Dette kan redusere boligens varmetap.

Eldre vinduer kan stå for en stor andel av boligens varmetap. I tillegg er det ikke uvanlig med kaldras hvor de kjølige vindusflatene skaper skaper ubehagelig, kald trekk. Gamle ytterdører kan på sin side også være skyldige i varmetap mens innvendige dører knirker og subber i dørkarmen. 

Skifte av vinduer og dører er derfor et ypperlig oppussingsprosjekt for sommeren. 

Nye vinduer

Gamle vinduer kan stå for så mye som 40 prosent av boligens varmetap, ifølge Enova. Det betyr også at det er veldig mye å tjene på å skifte ut de eldre vinduene med nye, lavenergivinduer. Men hvor gamle må vinduene være før de burde byttes ut? Det gjøres stadig utbedringer, så jo nyere vinduer, desto bedre. Men vi kan sette et skille ved slutten av 80-tallet, da energiglass ble introdusert. Vinduer som ble installert før dette vil derfor være vesentlig dårligere enn nyere vinduer - her er det størst forbedringspotensial. 

Moderne trelags lavenergivinduer med energibelegg og argon i hulrommene kan mer enn halvere varmetapet sammenlignet med vinduer fra 80-tallet eller før. I tillegg er kaldras så å si et ikke-eksisterende problem med moderne vinduer. Nyere vinduer vil også være langt bedre lydisolert og mindre utsatt for kondens. 

Det er stor prisforskjell på vinduer - mindre garasjevinduer kan koste under 2000 kroner mens store og fine takvinduer kan koste mer enn 10 000 kroner. Selve monteringen kan koste mellom 5000 og 10 000 kroner. Det finnes et stort utvalg av ulike vinduer, og totalprisen vil være veldig avhengig av størrelsen, utformingen og kvaliteten på vinduene. 

Vinduer

Nye dører

Ytterdører utgjør langt mindre av boligflaten og står naturlig nok for mindre varmetap enn vinduene. Det betyr ikke at det ikke er noe å hente på å oppgradere dørene. Eldre dører var tynnere, uisolerte og gjerne utsatt for trekk. I dag stilles det energikrav til ytterdører og dagens dører er som sådan isolert og tette. 

Ifølge DiBK har utvendige dører en forventet levetid på minst 30 år - det er med andre ord en langvarig investering. Derfor burde du sørge for å kjøpe skikkelige dører når du først fornyer og etterstrebe minst mulig varmetap. Døren burde helst ha en U-verdi på 0,8 eller lavere. 

På samme måte som med vinduene varierer ytterdører veldig i pris. De kommer i en rekke ulike materialer og utforminger, fra en enkel ubehandlet tredør til mer stilige og solide ytterdører. Monteringen koster ca. det samme som vinduene.

Nye innvendige dører vil ikke nødvendigvis ha så mye å for energieffektiviteten. Men har du eldre dører som er preget av slitasje, som knirker og subber i dørkarmen, kan det gjøre deg og boligen godt å få noen fine, nye dører. Baderomsdører er ekstra utsatt for slitasje og fukt, og du burde ha denne fuktbelastningen i mente når du velger ny dør. 

Dører

Kle huset etter været

Når du kjøper inn nye vinduer og dører, sørg for at de er tilpasset været der du bor. Både vinduer og dører burde være av høy kvalitet og oppfylle alle relevante krav, men det kan også være at visse materialer er mer og mindre egnet for ditt område. Bor du ved havet, burde for eksempel materialene være særlig beskyttet mot salt og fukt. Bor du langt nord, er kanskje økt isolasjon viktigere. 

Husk at dersom de nye vinduene er i en annen størrelse eller fasong enn de opprinnelige, vil dette fordyre og komplisere arbeidet. Det vil også kunne utløse søknadsplikt i forbindelse med vesentlige fasadeendringer.

Opprettet
28.06.2024
Oppdatert
02.07.2024
Icons/Large/Chat