Seks tips til enklere oppussing av badet

Badet er komplekst og dyrt, men verdt det i det lange løp.

Det er unektelig flott med et nytt bad, men det er også det mest komplekse rommet å pusse opp.

Renoveringen er imidlertid ikke gjort i en håndvending. På grunn av vannforbruket må badet være ekstra forsterket mot fukt, noe som krever membran og riktig utført rørarbeid. Baderomsrenovering inkluderer gjerne også elektrisk oppgradering, for eksempel ved anskaffelse av gulvvarme. Og selv med det komplekse arbeidet unnagjort, gjenstår det fortsatt baderomsmøbler, armatur, fliser og hva enn mer man måtte ønske seg. 

Her er seks tips for å gjøre den komplekse oppussingen av badet litt enklere:

1. Planlegg og sett opp et budsjett

Det første som må gjøres er å planlegge det nye badet, og finne ut hvor mye dere kan, og vil, bruke på oppussingen. Husk at badet er dyrt å pusse opp, og selv om det er teknisk sett mulig å totalrenovere et bad til 250.000 kroner, bruker de fleste nærmere 400.000 kroner. Dette gjelder også dersom det er snakk om et lite bad - behovet for tekniske arbeider forblir det samme. 

2. Finn ut hva som lønner seg - en totalrenovering eller kun en overflateoppussing

En totalrenovering er dyr og tidkrevende, men om du ønsker å oppgradere badets tekniske tilstand og funksjoner, vil ikke resultatet av en overflateoppussing duge. Er derimot badet relativt nytt og i god stand, er det ingenting som taler imot å gjøre et estetisk løft i form av en overflateoppussing, 

3. Bestem hva slags materialer og innredning du ønsker

Teknisk arbeid står for mesteparten av kostnaden når du pusser opp badet, men hvilke materialer og hva slags innredning du velger, har også mye å si for sluttsummen. Du kan slippe billig unna ved å velge rimelige fliser, eller du kan velge flotte og stilfulle fliser til en tilsvarende pris. Baderomsmøbler kan også variere stort i pris - du kan for eksempel velge et standard toalett, eller du kan kjøpe en eksklusiv japansk do. 

Tips: Baderomspanel fra Fibo. Soft Cement er en vakker dus betongvariant som gir veggen en tidløs og supertrendy look. Silke overflate. Benyttes som vanntett sjikt på vegger i våtrom, også egnet til garderober og vaskerom.

4. Avklar med en fagperson hva du kan gjøre selv - og hva du ikke burde

Når du pusser opp, er egeninnsats en solid måte å spare penger på. Du skal imidlertid være forsiktig med egeninnsats når det kommer til bad. Blant annet må du overlate elektriske arbeider til en elektriker - dette er et lovkrav, med få unntak. 

Når det kommer til egeninnsats, er det viktigste at du er ærlig med deg selv: Vet du hva du driver med, og er kjent med membran, kan du ta en del av arbeidet selv. Er du derimot litt ukjent med oppussingsarbeid, er ikke badet et prosjekt du burde starte med. Uansett kompetansenivå, burde du ta en prat med de fagpersonene du har hyrt inn, og avklare hva du skal gjøre. Dette er viktig også for å samkjøre arbeidet for en friksjonsfri oppussing. 

5. Vær streng på forskriftsmessig utførelse

Uansett om du tar en del av arbeidet selv, eller setter det bort i sin helhet, er det alfa og omega at arbeidet blir gjort forskriftsmessig, og i henhold til våtromsnormen. Våtromsnormen er ikke et lovkrav, men det gjør mye for å sikre at badet er fuktsikret, og det er en standard mange forventer når de kjøper bolig. 

Tips: Hos Bygger’n finner du blant annet fugemassen du trenger til badet

6. Få all nødvendig dokumentasjon

I forbindelse med å gjøre arbeidet forskriftsmessig, er det nødvendig med tilstrekkelig og riktig dokumentasjon. Dette kan være utfordrende når man gjør en del selv, for dokumentasjonskravet består uansett om du eller en fagperson gjør arbeidet. Dokumentasjon er helt nødvendig - den vil du trenge den dagen du skal selge, dersom det oppstår problemer med badet eller i forbindelse med en eventuell forsikringssak. 

Opprettet
20.10.2023
Oppdatert
03.01.2024

Andre artikler

LITEX - en salgsuksess for Bygger'n Drammen

LITEX - en salgsuksess for Bygger'n Drammen

Artikkel fra LITEX: Vi tok turen til Bygger´n i Drammen for å finne årsaken til at LITEX Membransystem har blitt en salgssuksess. Det korte og enkle svaret visste vi: Systemet er trygt å bruke, er raskt å installere, og er derfor lønnsomt. Men vi ville høre historien fra de som har skoa på.

Den raskeste og enkleste veien til et tett bad

Den raskeste og enkleste veien til et vanntett bad

Tenker du på å pusse opp badet, men lar det bli med tanken fordi du synes det blir for tidkrevende og dyrt? Da kan Litex Våtromsystem være løsningen for deg.

Gå grundig til verks når du først renoverer badet

Gå grundig til verks når du først renoverer badet

Utseende, som med alt annet, er ikke det viktigste - det er det som ligger under overflaten som teller, også på badet

Store fliser til små bad

Store fliser til små bad

Skal du skape romfølelse på et lite bad, er løsningen å gå opp i størrelse.

Slik vedlikeholder du badet

Slik vedlikeholder du badet

Velg riktige løsninger og unngå skader og dårlig stemning på badet.

Forny badet raskt og enkelt

Forny badet raskt og enkelt

Ser du etter en allsidig, holdbar og enkel måte å fornye baderommet på? Da kan veggpaneler være løsningen.

Tegn ditt eget drømmebad!

Tegn ditt eget drømmebad!

Å renovere et baderom kan være både spennende og lærerikt, spesielt om man selv tar en aktiv rolle i planleggingen og utformingen av design.

Baderomsplater - et rimelig alternativ til flis

Baderomsplater - et rimelig alternativ til flis

Oppussing av bad er noe av det dyreste man kan gjøre i boligen, men baderomspaneler er både billigere og krever mindre arbeidstimer enn flislegging.

Icons/Large/Chat