Kährs Parkettgulv Oak Limestone.

Mørkt eller lyst gulv

Gulvets farge har stor betydning for hvordan et rom oppleves både når det gjelder rommets størrelse, stil og følelse. Mens vegger og tak kan males om ved behov er gulv av en mer permanent karakter. Derfor er det lurt å tenke langsiktig når man velger gulv.

Et gulv er mye mer enn noe du går på. Gulvet er et av de elementene som har størst betydning for stilen i ditt hjem. Gulvet skaper rommets base, vekt og karakter. Sammen med vegger og tak danner det rommets følelse.

Tak og vegger kan du male om ved behov, mens gulvet er noe du skal leve med lenge. Når du skal innrede et rom er det derfor lurt å begynne med gulvet.

Om du velger mørkt eller lyst gulv har stor betydning hvordan et rom oppleves.

Berry Alloc Laminatgulv Rialto Black Pine.

Lunt og elegant med mørkt gulv

Et mørkt gulv setter skaper dybde og intensitet i interiøret. Et vakkert mørkt gulv setter et spesielt preg på rommet og oppfattes ofte som dramatisk og elegant.

Et mørkt gulv sluker mye lys, men gir også en følelse av varme og hygge. Mørke gulv har en tendens til å få et rom å virke mindre og kan gi inntrykk av en lavere takhøyde, men dette trenger ikke å være noe negativt.

I et rom med god takhøyde og mye naturlig lys kan et mørkt gulv bidra til å skape en lunere og mer hjemmetrivelig følelse. I små rom med lav takhøyde og begrenset med lysinnslipp bør du ta hensyn til hva rommet skal brukes til før du velger et mørkt gulv. I et kontor vil kanskje ikke et mørkt gulv være riktig valg, mens det i et soverom kan gjøre seg veldig godt.

Et mørkt gulv kan også være en god idé i for eksempel en gang, da grus og skitt som dras inn ikke vil vises like godt som på et lyst gulv.

Kährs parkettgulv Oak Tveta.

Boen parkettgulv Eik Brazilian Brown Live Pure.

Lett og luftig med et lyst gulv

Et lyst gulv reflekterer lyset og får rommet til å virke større. Med et lysere gulv får rommet et lettere og mer luftig inntrykk. Lyse gulv er mer nøytrale enn mørke gulv og de er også lettere å møblere.

I et rom med standard takhøyde og begrenset lysinnslipp kan det være en god idé å gå for en lysere gulvfarge. I motsetning kan et rom med mye takhøyde og stort lysinnslipp å oppleves som kaldere og mer sterilt sammen med et lyst gulv.

Et lyst gulv med mye kvist og tremønstre gir et livfullt inntrykk, men kan også oppleves som urolig og rotete. Vær derfor forsiktig med å velge et gulv med for mye struktur. På den andre siden vil et nesten strukturløst gulv lett virke kjedelig. Det gjelder å finne den gyldne middelvei.

Kährs parkettgulv Ash Air.

Boen parkettgulv Eik Andante.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
31.01.2023

Andre artikler

Tips og triks til legging av laminatgulv

Tips og triks til legging av laminatgulv

Slik gjør du det; før, under og etter.

Derfor er gulvet det viktigste møbelet i huset

Derfor er gulvet det viktigste møbelet i huset

Alt ligger i detaljene, som for eksempel å velge gulv, listverk og trappeneser som matcher.

Gulvet under gulvet

Gulvet under gulvet

Parkett, laminat, vinyl, linoleum, gummi, kork, tepper og teppefliser – alle disse gulvvariantene stiller krav til underlaget de legges på.

Parkett med naturlig utseende

Parkett med naturlig utseende

BOENs revolusjonerende overflateteknologi får parkett til å se ut som ubehandlet treverk. Samtidig er det ekstremt godt beskyttet mot skitt, væske og dagslys.

Derfor valgte vi å legge laminatgulv

Derfor valgte vi å legge laminatgulv

Da Sander og Tonje flyttet i et oppussingsprosjekt før jul, valgte de å legge laminat på nesten alle gulv i sin tre etasjes leilighet. Og jobben gjorde de selv – på kun tre dager.

Boen gir deg gulvtrendene for 2021

Boen gir deg gulvtrendene for 2021

Har du tenkt å legge nytt gulv i år? Da bør du få med det det gulvprodusent Boen har å si om årets gulvtrender.

Icons/Large/Chat