Tar du vare på huset, tar det vare på deg. Så enkelt er det.

Gi huset litt kjærlighet etter en lang vinter

Vi maler ikke huset kun for utseendets skyld. Maling har en viktig og vedlikeholdende funksjon.

Trevirke som er fuktig over lengre tid vil råtne om det forblir ubehandlet. Malingen er med på å beskytte treverket  - det skaper et beskyttende sjikt som tar vare på kledningen. Det hindrer fukt i å trekke inn i treverket og forsinker nedbrytning.  

Derfor er det viktig at du ikke utsetter det nye malingsstrøket for lenge, selv om det ikke plager deg at boligen ser litt slitt ut. Med et nytt malingsstrøk forsterker du hjemmets skjold mot vær og vind og gir hjemmet ditt et estetisk løft. Tar du vare på huset, tar det vare på deg. Så enkelt er det. 

Viktig å huske på når du maler
Før du kjøper inn maling, kan det være lurt å sjekke tilstanden til kledningen. Er kledning porøs og gir etter om du stikker bordene med en kniv eller skrutrekker, er det på tide å skifte kledning. Det er greit å oppdage dette før man kaster bort et malingsstrøk.

Deretter er det viktig at du utfører en god fasadevask før du finner frem malekosten. Det anbefales at man gjør en fasadevask årlig uansett om man skal male eller ikke, men skal du male, er det ekstra viktig. I løpet av de fire årstidene utsettes boligen for betydelig belastning i form av regn, snø, vind og fuktighet, og kledning forringes av grønske, alger, soppsporer, fett og støvt. Dette i seg selv kan forårsake fukt- og råteskader om det ikke vaskes vekk, men fett og annet vil også hindre malingen i å få et godt grep. Vasker du ikke, kan det være at malingen flasser av.

Det er også viktig at du bruker et sterkere vaskemiddel når du vasker før maling enn til vanlig fasadevask, dette fordi det vil gjøre at den nye fargen trer bedre fram. Du kan for eksempel bruke Jotun Kraftvask, som også inneholder soppfjerner.

Unngå sol og regn
Velg en dag å male som er verken for fuktig eller for solfylt. Sol vil tørke malingen før den får trukket inn i treet og vil kunne forårsake skjolder samt redusere malingens evne til å beskytte treverket. Er det for fuktig, vil malingen få dårlig feste. Det kan være lurt å sjekke hvor fuktige veggene er med en fuktmåler om du er usikker.

Når alt er klart, er det tid for å påføre huset den fargen du ønsker. Husk at at lyse farger gjør at huset virker større og mørke farger får det til å virke mindre. Det kan være en ide å male vinduskarmer og eventuell utsmykking med en egen farge for å fremheve husets detaljer. Husk også å velge kvalitetsmaling som varer lenge. Jotun Drygolin Nordic Extreme har for eksempel overlegen beskyttelse og ekstrem farge- og glansholdbarhet. Skal du male murhus, må du huske å kjøpe egen maling for mur.

Opprettet
Oppdatert
Icons/Large/Chat