Oppussing, forsikring og vedlikehold

I Norge har vi en lang og stolt tradisjon med at vi pusser opp mye selv, men pass på at jobben gjøres skikkelig.

Nordmenn er kjent som verdensmestre i oppussing. Tre av fire husholdninger eier boligen de bor i, og det er lange og stolte tradisjoner for både dugnad og egeninnsats. Men med stadig strengere byggeforskrifter og tekniske krav, er det ikke like rett frem for egeninnsats som det en gang var. 

Hva du må tenke på når du pusser opp selv?

Oppussing er for mange både en hobby og en kjærkommen måte å spare penger på når man skal oppgradere boligen. Det er givende, og gir både en sterk mestringsfølelse og eierskapsfølelse til boligen. Dette er vel og bra, men det er viktig at man er forsiktig med å ta på seg mer enn man mestrer. Gjøres arbeidet uten dokumentasjon, og noe går galt, kan det bli et krevende forsikringsoppgjør. 

Eksempler på prosjekter som mange har gode forutsetninger for å mestre er legging av parkett, flislegging, maling, sparkling og montering av møbler og kjøkkenskrog. Er man usikker på fremgangsmåten eller valg av materialer og produkter, anbefales det imidlertid at man rådfører seg med en håndverker så alt er forskriftsmessig utført og kan dokumenteres.

I noen tilfeller må man også overlate arbeidet til fagpersoner: Elektrisk arbeid skal utføres av fagpersoner, med noen få unntak, og våtrom burde i stor grad overlates til håndverkere. Det samme gjelder oppføring og endring av ildsteder, arbeid med ventilasjon og isolering, og bærende konstruksjoner. 

Hvorfor det er viktig å finne seriøse håndverkere

Det er lite hensiktsmessig å forsøke å spare penger ved å benytte useriøse, men rimeligere håndverkere når sjansen for feil, manglende dokumentasjon og tap av forsikringsdekning er stor. Når du først overlater arbeidet til noen andre og slipper dem inn i hjemmet ditt, pass på at de har den nødvendige fagkunnskapen og dokumenterer at arbeidet utføres forskriftsmessig. Sjekk at de har relevante godkjenninger - håndverkere som jobber med våtrom burde blant annet ha våtromsgodkjenning. 

Dersom det mot formodning skulle oppstå noen problemer etter du har pusset opp, kan dokumentasjon på at arbeidet er utført av kvalifiserte håndverkere være en forutsetning for å få utbetaling fra forsikringsselskapet. Nye endringer i avhendingsloven 1. januar stiller også høyere krav til selgers opplysningsplikt, og gjør dermed dokumentasjon viktigere enn før.

Ta vare på det du har

Vedlikehold er ikke bare essensielt for at bygningsdeler skal leve ut forventet levetid, men også for at skader som oppstår dekkes av forsikringen. Det er ditt ansvar å ta vare på boligen og gjøre nødvendig vedlikehold - dersom skaden kunne vært forebygget om du utførte riktig vedlikehold, kan det være at forsikringsutbetaling uteblir eller blir redusert. Eksempler på nødvendig vedlikehold er fasadevask og jevnlig sjekk av tak og kledning - om dette forsømmes kan det i verste fall føre til store kostnader på grunn av fukt- og råteskader. 

Husk å si fra til forsikringsselskapet når du er ferdig

Når oppussingsprosjektet er ferdigstilt, er det viktig å si fra til forsikringsselskapet om dette, hvis ikke kan det være at du betaler unødvendig mye i forsikring. Om tiltaket reduserer risikoen for skade, for eksempel renovering av eldre bad eller oppgradering av det elektriske anlegget, kan det være at forsikringen kan reduseres.

Du har selv ansvar for å fortelle forsikringsselskapet om eventuelle skadeforebyggende tiltak du gjør i forbindelse med oppussing. Det kan være en ide å høre med forsikringsselskapet før du renoverer for å høre hvilke tiltak som kan redusere prisen. Man kan også bli underforsikret dersom verdien på boligen stiger.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.08.2024

Andre artikler

Gjør deg klar til fyringssesongen

Gjør deg klar til fyringssesongen

Temperaturen kryper nedover på gradestokken, og for mange betyr det fyring i peisen. Men før du legger inn de første vedkubbene, er en real rengjøring på sin plass.

Gjør hjemmet klart for jul

Gjør hjemmet klart for jul

Tradisjonell, moderne, leken eller minimalistisk. Uansett hvilken stil du velger på julepynten, vil et rent og ryddig hjem være avgjørende for å oppnå den maksimale julekosen. Her får du tips på noen konkrete tiltak for å oppnå et skinnende rent hjem til jul.

Vedlikehold av ytterdører

Vedlikehold av ytterdører

Ved å vedlikeholde ytterdøren øker du levetiden og bevarer overflaten på døren. Slik behandler du ytterdøra di.

Gjør huset klart for kaldere tider

Gjør huset klart for kaldere tider

Winter is coming! Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig vintersjekk. Her er sjekklisten du trenger.

Huskeliste for våren

Huskeliste for våren

Endelig dukker hagen og terrassen fram fra snøen igjen. Dagene blir varmere og kveldene lysere. Det er tide for å ta vårsjekken!

Icons/Large/Chat