Badet malt med Jotun LADY Aqua, 6378 Iconic og 6352 Evening Green. Foto: Jotun

Dette gjør du når malejobben er ferdig

Jotun gir deg gode tips slik at du er godt rustet til neste malejobb.

Tenk gjenbruk

Man kan fint gjenbruke både malepensler og maleruller! Sørg for å ta godt vare på maleutstyret etter malejobben ved å vaske det godt, slik at du ikke kaster fullt brukelig utstyr til neste gang du skal svinge penselen eller rulle i vei. Riktig håndtering av maleverktøyet etter endt bruk er noe vi blant annet informerer om bak på emballasjen på våre produkter og i tekniske datablad, men viktig informasjon kan ikke gjentas for ofte: 

Flytende maling må ikke tømmes i avløpet, men leveres til nærmeste gjenvinningsstasjon! Vann med fortynnet maling skal behandles på samme måte. Derfor skal du ikke heller ikke la dette renne ut i avløpet. 

Følg disse rådene

For å minimere utslipp til miljøet, anbefaler vi at du følger disse rådene når du skal vaske pensel/rulle etter bruk av en vannbasert maling:

  • Overfør mest mulig maling fra kost og rulle til original malingsboks før utstyret rengjøres.
  • Bruk papir eller en tørr klut, slik at det er minst mulig overflødig maling på pensel/rulle før vask. Papir/fille kan kastes i restavfall.
  • Rengjør aldri med rennende vann ned i utslagsvasken! – Bruk heller en beholder med varmt vann (ca. 40°C)
  • Legg pensel eller rulle i vann i 2 timer.
  • Større ruller kan ha behov for mer enn en vaskeomgang.
  • Ta pensel eller rulle ut av beholderen og tørk godt av på et papir eller en gammel tørr klut.
  • Vaskevannet med malingrester er å betrakte som kjemisk avfall fra husholdninger og skal leveres til en gjenvinningsstasjon eller et kommunalt avfallsanlegg.
  • Det bør legges et dekke rundt flater som males utendørs. Dette dekket bør også leveres til godkjent avfallsmottak.

Oppbevaring av malerpensler og ruller:

  • Det er viktig at ruller og pensler er rene for malingrester, og at de er tørre, før du rydder dem bort.
  • Det er lurt å oppbevare ruller og pensler i en tett plastpose.
  • Oppbevar malerpenslene liggende, hengende eller stående med busten opp.  

Jotun Penselrens

Dersom du lar penselen ligge i penselrens, så vil malingsrestene løses opp. Penselrensen er et effektivt rengjøringsmiddel for alle typer malerverktøy, og løser opp maling slik at man trenger mindre mengde vann til slutt. 

Husk at penselrens med malingsrester må leveres til en gjenvinningsstasjon eller et kommunalt avfallsanlegg

Les mer om Jotun Penselrens her

Tips til bruk av malingsrester

  • Har du mye maling igjen? Ta vare på dette til senere; ofte er det aktuelt med flekking og et nytt strøk i forbindelse med ommøblering eller oppussing!
  • Hva med å fornye møbler i både hus og hytte? – Få tips og inspirasjon til fornyelse av alle typer møbler her. 
  • Gi bort maling til venner, familie og naboer. Kanskje du kan komme med farge- og interiørtips til noen som kan ha glede av litt forandring.

Veggen er malt i Jotun LADY Minerals 12075 Soothing Beige. Foto: Jotun.

Hva gjør du med emballasjen – med og uten malingrester?

  • Tomme og tørre malingsspann i metall kan du levere på den kommunale gjenvinningsstasjonen.  
  • Tomme og tørre malingsspann i plast kan du sortere sammen med plastemballasjen. 

Et veldig tynt og tørt lag med maling blir det ofte igjen i bunn av emballasjen, men hvis du kan holde malingsspannet opp-ned, uten at det renner maling ut av det, er det tomt nok. 

Det er ulik praksis fra kommune til kommune hvordan regelverket tolkes og i mange sammenhenger behandles emballasje fra maling som spesialavfall uansett. Les mer på sortere.no om hvordan dette gjøres i din kommune. 

(Kilde: Tomt&Tørt)

Hva er et tomt og tørt malingsspann?

Tomt & Tørt-ordningen er organisert av Norsk Metallgjenvinning som igjen er en del Grønt Punkt Norge. Tomt & Tørt er et tiltak for bedre og riktig innsamling av emballasje. 

Planlegging er mer miljøvennlig

Har du tenkt på at du også kan gjøre gode valg før du starter malejobben? Forbered deg så godt du kan, slik at du er sikker på at du får riktig farge og riktig mengde. Med gode forberedelser blir det mindre maling som blir til overs. Her er noen tips fra oss!

  1. Bruk vår beregningskalkulator til å beregne riktig mengde maling. Denne finner du under hvert enkelt produkt på jotun.no
  2. Unngå unødvendige kjøreturer til butikken. Planlegg hva du trenger til malejobben og lag handleliste!

Slik lykkes du med malejobben

I tillegg til å gjøre beregninger av hvor mye maling du trenger, er det smart å sette seg godt inn i hvordan produktene skal brukes.

På våre hjemmesider og her på LADY Inspirasjonsblogg finner du en mengde tips om hvordan du går fram. Med gode forberedelser er du godt rustet til å gjøre jobben riktig fra starten av.

  1. Hvordan male INNE – her finner du korte slik-gjør-du-filmer!
  2. Hvordan male UTE – her finner du filmer om utemaling!

Velg riktig farge

I våre fargekart hjelper vi deg med å finne farger som passer sammen. Se også fargerådsiden her på LADY-bloggen. Her kan du be om råd og lese hvilke fargeråd andre har fått.

Ta vare på tingene dine!

La gammelt og velbrukt bli finere enn nytt! – Ved å vedlikeholde og ta vare på de tingene du har, bidrar du også til å redusere produksjon av nye ting. Her finner du filmer til inspirasjon til å ta vare på gamle møbler.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.08.2024

Andre artikler

Mal panelet på senvinteren

Venter du med å male til sensommeren, vil du kunne oppleve synlige krympesprekker neste vinter.

Treverket inne er på sitt aller tørreste på senvinteren.

Hvor blank skal malingen være?

Hvor blank skal malingen være?

Det er ikke alltid like enkelt å vite hva slags glans som kreves til maling til tak, gulv eller vegger. Glansgraden i malingen bestemmer glansheten. All maling har en gitt glans - på en skala fra 0 - 100, hvor 100 er blankest.

Maling starter alltid med rengjøring

Maling starter alltid med rengjøring

En flate som skal males må være ren, tørr og fast. Det innebærer at alt malearbeid må starte med rengjøring – også når nytt treverk skal males.

Slik knekker du fargekoden

Slik knekker du fargekoden

På mange fargeprøver finner man NCS-kode i tillegg til fargenavn. NCS står for Natural Colour System, og er det mest brukte systemet for fargebeskrivelse i Europa. Systemet beskriver fargene visuelt, nøyaktig slik vi ser dem.

Hvorfor grunne før man maler?

Hvorfor grunne før man maler?

De fleste malere anbefaler at du grunner før du går rett på med selve fargen. Det er en rekke grunninger å velge mellom, og det avgjørende er hvilket underlag som skal grunnes.

Icons/Large/Chat