Veggen er malt i Jotun LADY Minerals 12075 Soothing Beige. Foto: Jotun.

Nytt år, nytt oppussingsprosjekt?

Husk at selv om trender er vel og bra, er din egen stil alltid på moten.

Forny hjemmet ditt

Mange føler behov for endring når et nytt år starter. Noen starter en diett, begynner å trene, klipper håret - og noen pusser opp hjemmet. For noen duger en enkel estetisk oppgradering mens for andre er tiden inne for en sann fornyelse, med grundig oppgradering av hjemmet. 

Kjenner du behovet for å endre eller oppgradere hjemmet for 2023? Her er noen tips til effektfulle tiltak du kan ta fått på i vinter.

Male

Å male vegger, tak og møbler er sant nok et enkelt, lavterskel tiltak, men samtidig er det få tiltak som har like tydelig effekt på boligens utseende og inntrykk. Hvert år erklæres utvalgte farger som “årets farger” av malingsprodusenter og interiørinteresserte. 

Oransje, blå og grønn, og blå og grønn kombinert i sjøgrønn, er utpekt som viktige farger for 2023. I tillegg er beige i år, som i fjor, populær. Dette er en beroligende og jordnær farge, og som også er klassisk nok til å overleve trendendringer. Jotun beskriver fargekartet for 2023 som jordnært og kreativt. Årets tre fargepaletter er gitt navnene Serene Presence, Naturally Grounded og Curated Living. 

Et praktisk alternativ til å male selv er å montere ferdigmalte veggplater, for eksempel Huntonits plater. Disse får man kjøpt i tidsriktige farger.

TYDELIG: Rødfargen fra paletten «The Working Home» fra Nordsjö skaper her et definert fargeområde som tydelig viser hvor arbeidsplassen er. Fargen tilfører samtidig interiøret varme.

Huntonitt-plater kan løfte uttrykket på badet. Foto: Byggma

Ny innredning - kanskje bygge møbler seg

En annen forholdsvis enkel, men effektfull måte å endre utseende til hjemmet er ved å bytte ut innredningen. Avhengig av hva slags innredning du velger, kan dette være en forholdsvis rimelig måte å fornye hjemmet eller en ganske dyr en. Du kan gå mer grundig til verks og erstatte alt av innerdører, møbler og kjøkken- og baderomsinnredning.  Du kan til prøve deg på å bygge for eksempel en bokhylle selv, om lysten skulle by seg. Du kan også ta en mer begrenset, men like fullt effektfull tilnærming, ved å kun bytte ut fronter på skap og annet inventar. Sliping, oljing og maling av fronter er også et godt tiltak.

Klart for større prosjekt? Bad eller kjøkken

Er du klart for et større prosjekt, er bad- eller kjøkkenrenovering gode tiltak å bryne seg på. Bad burde renoveres ca. hvert 20-30 år. På grunn av behovet for tekniske arbeider på bad og kjøkken, er disse to rommene de to dyreste og mest kompliserte rommene å pusse opp. Her må du ha hjelp av fagpersoner med en del av arbeidet, men det er også mye du kan gjøre selv om du er litt håndnem. Om du vil fikse litt på badet, men ikke er klar for en full renovering, kan du gjøre mindre tiltak som å bytte ut inventar, belysning og legge ny fugemasse

Nye leker - peis, varmepumpe etc.

Da vi var små startet vi det nye året med nye leker - hvorfor ikke fortsette denne tradisjonen, men med en praktisk og lønnsom vri? I disse strømdyre dager kan et nytt varmesystem bli en spennende og gunstig ny leke. Har du allerede et pipeløp, er det ikke store jobben å installere et nytt ildsted. Har du en eldre vedovn eller en åpen peis fra før, har du mye å vinne på å oppgradere til en moderne, rentbrennende ovn eller montere en peisinnsats. Norpeis har blant annet mange flotte peisinnsatser, som har langt bedre effektivitet enn åpne peiser eller eldre vedovner.

Varmepumpe, vannbåren varme, solceller, balansert ventilasjon og smart strømstyring er andre “leker” som kommer deg og hjemmet til gode. 

Veggplate Smartpanel Wetwall 5577 Houston 60X80 M Huntonit Panelbord. Foto: Byggma

En fin ting ved maling er at den kan blandes i de fleste farger og mange ulike glansgrader.

Trendvurdering - din stil er best

Når man pusse opp, vil man gjerne gjøre det i tidsriktig stil. På den andre siden er det viktig å ikke blindt følge trender. Trender er midlertidige, og oppussingsresultater bør ikke være midlertidige. Dette kommer til å koste deg unødvendig med penger og tid, og det er lite miljøvennlig. 

Trender er flotte å la seg inspirere av, og kan være artige å engasjere seg i, men når det kommer til innredning av hjemmet, burde du ha et litt kritisk forhold til dem. Velg farger og materialer som du likte før de ble trendy, og som du kommer til å like etter at de slutter å være trendy. Om du gjerne vil følge med på trendene, bruk fargene til små detaljer som enkelt lar seg bytte ut eller male om. 

Det finnes tross alt bare en stil som varer evig og som alltid er i mote, og det er din egen. 

Bli Bygger'n Proff-kunde

Opprettet
Oppdatert

Andre artikler

Pusse opp? Disse fargene gir deg energi

Pusse opp? Disse fargene gir deg energi

Føler du for å piffe opp hjemme med litt farger? Du er ikke alene om det. Og nå velger stadig flere å erstatte de lyse «skitne» fargene med lyse og mer klare farger.

En hyllest til fargene

En hyllest til fargene

Jotun feirer det nye tiåret med 12 helt nye farger.

Fiks gamle møbler - fjern malingen

Fiks gamle møbler - fjern malingen

Det er ikke slik at når et møbel er malt, så er det malt for alltid. Det finnes malingfjernere som effektivt fjerner gamle malinglag uten å skade treverket. Se hvordan dette hvitmalte bordet fikk tilbake sin opprinnelige bordplate.

Velg riktig benkeplate

Velg riktig benkeplate

Når du skal velge benkeplate bør du tenke deg godt om

Nytt kjøkken i løpet av en ettermiddag

Nytt kjøkken i løpet av en ettermiddag

Kjøkkenplater er veggplater som er beregnet for å ha over kjøkkenbenken mellom over- og underskap, eller på et vaskerom. Det er raskt og enkelt å montere kjøkkenplater for å friske opp kjøkkenet ditt.

Planlegg husdrømmen

Planlegg husdrømmen

Det er to måter å realisere drømmen om et hus som er tilpasset nettopp dine behov og ønsker: du kan bygge helt nytt eller du kan totalrenovere en eksisterende bolig. Her starter du.

Denne kan du bygge selv

Denne kan du bygge selv

Med restmaterialer etter tidligere prosjekt, pluss noe nytt fra Bygger'n Hvaler, ble denne lekestua til.

Icons/Large/Chat