Pegasus, en lekker variant fra Dovre.

Varme som varmer

Slik får du mest mulig ut av vedfyringen.

Mange har tatt vedkubbene fatt nå som strømprisen har blitt så høy. Vedovner og peiser kan effektivt varme opp hjemmet, og byr i tillegg på en god dose kos i form av knitrende flammer. 

Men om du vil få mest mulig ut av vedovnen eller peisen din i vinter, er det viktig at du fyrer riktig og at huset ditt klarer å holde på varmen. Vedfyring er sant nok en god varmekilde, men det er også enkelt å fyre feil eller la varmen snike seg ut av hjemmet. 

Ikke fyr for kråka

Om du ønsker å fyre mest mulig effektivt, er det både behov for en effektiv vedovn og en tett bolig. 

SINTEF anbefaler at alle boliger bygget før 1990 etterisoleres om de skal kunne holde tilstrekkelig godt på varmen. Les mer om etterisolering her. Effektfullt og viktig som dette tiltaket er for eldre boliger, er det også et stort og kostbart tiltak som ikke er gjort i en håndvending. Heldigvis finnes det andre, mindre tiltak man kan gjøre.

Ifølge Enova kan gamle vinduer stå for hele 40 % av varmetapet til en bolig: Det kan med andre ord være mye å vinne på å bytte ut gamle vinduer med lavenergivinduer. Det er også mulig å rehabilitere vinduet du har ved for eksempel montere et innervindu eller erstatte glasset på eksisterende innervindu med energiglass eller energirute.  

Tetningslister et lavterskeltiltak, og krever lite av deg både i form av innsats og penger. Tetninglister fester du i dører og vinduer for å forhindre trekk. Tiltaket er billig, men kan være effektfullt. Et godt triks for å finne ut hvor det trekker, er å holde et levende lys opp mot vindu- og dørkanten, og se hvor flammen blafrer. 

Bruk en moderne vedovn eller peisinnsats

Ikke alle vedovner og peiser er likestilte, dessverre, og mange vil kunne tjene godt på å oppgradere ildstedet sitt. En god, moderne peis vil skape et bedre og sunnere inneklima, øke varmegevinsten og vil også øke verdien på boligen. 

Vedovner fra før 1998 fyrer ikke veldig ineffektivt. Mye av den potensielle varmegevinsten er bortkastet, og ovnene forurenser mer. I 1998 ble det krav om at alle nye ovner skulle være såkalte “rentbrennende ovner”. På grunn av det oppgraderte forbrenningssystemet i rentbrennende ovnen ligger virkningsgraden på opp mot 80 %, sammenlignet med de gamles virkningsgrad på 40 %.

Åpne peiser er, på samme måte som eldre vedovner, lite effektive. Det finnes imidlertid her også et alternativ for oppgradering - ved å installere en rentbrennende peisinnsats i den åpne peisen vil du vesentlig øke effektiviteten. Med en peisinnsats har du også muligheten til å åpne peisen når du ønsker for å nyte skikkelig peiskos.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
31.01.2023

Andre artikler

Isolerer hyttevegger i vinterland

Isolerer hyttevegger i vinterland

Årlig bygges det mellom 4.000 og 4.500 nye hytter i Norge. Veldig mange av disse har Glava Proff 34 i veggene.

Fyr med ved, men i moderne ovner

Fyr med ved, men i moderne ovner

Det er store misforståelser om vedfyring. De gamle ovnene har store utslipp, men de nye er nesten utslippsfrie. Budskapet fra myndigheter, Naturvernforbundet og forskerhold er: Fyr med ved, men i moderne ovner.

Velg rentbrennende fyring og riktig ved

Velg rentbrennende fyring og riktig ved

Med rentbrennende vedovner, peisovner og peisinnsatser får du et bedre klima, ved å redusere svevestøv til et minimum. Fyringen blir også billigere ved at du får mer varme per vedkubbe.

Optimal vedfyring på hytta

Optimal vedfyring på hytta

Slik oppnår du optimal trekk og riktig fyring.

Sjekkliste før du kjøper ny vedovn

Sjekkliste før du kjøper ny vedovn

Her er noen tips om hva som er lurt å tenkte på før du kjøper ny vedovn.

Isolering av loft

Isolering av loft

Energirenovering av loft er et av de enkleste og mest effektive tiltakene som kan gjøres for å forbedre boligstandarden. ROCKWOOL gir deg noen tips for å gjøre denne prosessen litt enklere for deg.

Isolering av skråtak

Isolering av skråtak

Taket er ett av de stedene som har størst varmetap. Et godt isolert tak vil derfor fort kunne merkes på energiutgiftene. ROCKWOOL gir deg noen tips for å gjøre denne prosessen litt enklere for deg.

Isolering av ytterveggen

Isolering av ytterveggen

Utvendig tilleggsisolering av fasaden reduserer ikke bare energiforbruket, men du vil også bryte kuldebroer samt øke temperaturen i den bærende konstruksjonen. ROCKWOOL gir deg noen tips for å gjøre denne prosessen litt enklere for deg.

Isolering av kjellervegg

Isolering av kjellervegg

For å oppnå en tørr og varm kjeller som kan innredes til oppholdsrom er det viktig, foruten å ha en god fuktsikring, å ha god isolering og drenering av ytterveggen. ROCKWOOL gir deg noen tips for å gjøre denne prosessen litt enklere for deg.

Isolering av etasjeskiller

Isolering av etasjeskiller

Isolering av etasjeskillere reduserer følelsen av «kaldtrekk» langs veggene og bidrar til å forhindre varmetap mellom etasjene. ROCKWOOL gir deg noen tips for å gjøre denne prosessen litt enklere for deg.

Isolering av skillevegger

Isolering av skillevegger

Ved oppsetting eller renovering av innvendige vegger er det viktig å fokusere på brann- og lyd-egenskapene. ROCKWOOL isolasjon bidrar til å redusere faren for brannspredning og uønsket støy fra naborommene.

Icons/Large/Chat